Soud má nyní na stole žalobu kvůli dalším několika chráněným živočichům. „To už je podle mě ekologický terorismus,“ okomentoval situaci místostarosta Fryštáku Libor Sovadina.

Přibližně před desíti lety radnice kvůli stavbě vykoupila pozemky, ale zatím naprosto zbytečně. „Už nás to nebaví. Stát by měl konečně zakročit. Když to zjednoduším, dává přednost nějakým dvaceti žábám před obyvateli čtyřtisícového města. Upřímně řečeno se divím, a musím zaklepat, že se tu nestala vlivem husté dopravy ještě žádná nehoda,“ dodal místostarosta.

Žalobu aktivistů kvůli výskytu křečka polního na trase plánované dálnice soud nedávno zamítl po více než roce. Teď řeší další, mimo jiné právě kvůli rakům a čmelákům.

Taxi. Ilustrační foto.
Taxikařit v mrtvém městě je hodně těžké

Podle šéfa zlínské správy Ředitelství silnic a dálnic Karla Chudárka ji rádoby ochránci přírody podali jen pár měsíců po té první. „To je holt naše bezbřehá demokracie. S tím nic nenaděláme. Musíme vyčkat na další rozhodnutí. Kromě dvou zmíněných živočichů se tam podle aktivistů vyskytuje i několik druhů netopýrů, čolků nebo mloků,“ vyjmenoval Karel Chudárek.

Teď sází na to, že u politiků zabere petice kvůli oddalování zahájení stavby, kterou má v rukou Senát. Podepisovat se pod ní mohli lidé na řadě míst vloni. „Neztrácíme ještě naději, dálnice je potřeba. Akorát pár jedinců, aktivistů, má zkrátka jiné smýšlení,“ dodal Karel Chudárek. Ve stavbu dálnice věří i starosta Hulína Roman Hoza. Jak zástupci města, tak i obyvatelé jsou podle něj už hodně zoufalí.

„Výrazně by nám ulevila od velké dopravy. Hlavně té kamionové. S rostoucí hustotou dopravy je situace stále horší,“ konstatoval starosta Hulína. 

Garden Food Festival. Na snímku Zdeněk Pohlreich. Ilustrační foto
VIDEA: Na premiérový festival jídla do Rožnova zamíří tisíce lidí