VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší rajská? Zasoutěží si i restaurace z regionu

Zlín /FOTOGALERIE/ – O nejlepší rajskou omáčku si 1. května v Karlových Varech zasoutěží i tři moravské restaurace.

20.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK / Matej Slávik

Z regionálního kola, které se konalo v sobotu 20. března ve Zlíně, postoupily do celorepublikového klání Horský hotel Sepetná z Ostravice, Restaurant Sušil z Bystřice pod Hostýnem a Moravská chalupa z Brna. Odbornou porotu ohromily jak povinnou koprovkou, tak tradičním regionálním pokrmem.

Předsedkyní hodnotitelů v sále Masters of Rock Café na Čepkově byla generální ředitelka Grand hotelu Pupp Andrea Pfeffer-Ferklová. Právě ona je totiž autorkou soutěže karlovarský Bad Food Cup, která se stala inspirací pro první ročník celorepublikové soutěže Czech Food Cup.

„Přihlásit se mohly pouze restaurace s certifikátem kvality Czech Specials. U koprové omáčky i regionálních jídel jsme hodnotili vzhled, chuť, kvalitu a nápaditost. Zatím máme za sebou druhé kolo, ale myslím, že úroveň je vysoká. Těším se, že rok od roku bude kvalita jídel ještě stoupat,“ sdělila předsedkyně Pfeffer-Ferklová, které nejvíce chutnal z regionálních jídel králičí hřbet ve slanince se šťouchaným bramborem.

O jeho přípravu se postarala právě Moravská chalupa, zástupce Jižní Moravy, která si vysloužila i cenu veřejnosti. Kromě jejich kuchaře se do Karlových Varů těší i Richard Martynek z Horského hotelu Sepetná, který reprezentoval na soutěži Severní Moravu a Slezsko.

„Fungujeme pět let, ale certifikát máme pouhý měsíc. Zkusili jsme to a vyšlo to, takž paráda. Rajskou umím dobře, alespoň si myslím. Ale uvidíme, v celostátním kole bude asi více dobrých kuchařů,“ pokrčil rameny kuchař.

Pro Restaurant Sušil ze Střední Moravy byla podle majitele provozovny Čeňka Kuby soutěž výzvou. Mladý tým tak prý mohl alespoň porovnat své schopnosti s případnými konkurenty a zjistit, jak se dá něco dělat lépe.

„Za postup jsme velice rádi. Dostat se mezi top restaurace bude pro nás zajímavá zkušenost i výborná reklama. Podle odezvy našich zákazníků neděláme rajskou nejhorší. Zda nejlepší, to se pozná,“ pousmál se Kuba.

Kromě postupujících si ale na své přišla i veřejnost, která mohla zdarma kterékoliv z připravených jídel ochutnat. Martina Frölichová ze Zlína si dala soutěžní koprovku. „Je dobrá, já takovou neumím,“ přiznala se.

Zda ji dělá lepší než jedna z přítomných restaurací, neuměl její partner Martin Ščuglík posoudit. Ten si totiž místo koprovky dal raději králíka. Ludmila Rybková zase ochutnala svíčkovou. „Výborná byla. Už dlouho jsem ji nedělala, ale zajdu si ke stánku pro radu,“ přiznala.

Certifikát Czech Specials vlastní z Moravy čtrnáct restaurací. Do regionálního kola se jich však přihlásily jen čtyři, přičemž tři z nich se dočkaly postupu. Podle ředitelky Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dany Daňové to může být tím, že se jedná o první ročník soutěže. „Věřme, že příští rok bude účast soutěžících hojnější,“ podotkla.

Nejlepší jsou recepty z 18. a 19. století, tvrdí kuchař Vojvodík

Podobně jako ekonom nebo informatik, i kuchař se musí pořád učit, říká pětadvacetiletý Tomáš Vojvodík z Přerova. Právě on byl totiž výrobcem jedné ze čtyř koprových omáček, které soutěžily v regionálním klání Czech Food Cup ve Zlíně o postup do celorepublikového kola. A byl úspěšný.

Koprovka není přímo jeho oblíbené jídlo, které by připravoval vyloženě s chutí. Jak však přiznal, svého favorita nemá. „Základ pro každého kuchaře jsou polévky a omáčky. Ale vařím rád všechno. Konkrétně polévky jsou nejjednodušší, řekl bych,“ míní Vojvodík, který má teprve čtyři roky po maturitě.

Veřejnosti a porotě, které měl představit i nějaké regionální jídlo, však polévku nenabídl. Do soutěže přihlásil tradiční švestkovou omáčku s uzeným masem a knedlíkem. „Je to jeden z typických pokrmů pro náš region,“ zdůvodnil.

Dodal, že dobrou omáčku a polévku nelze udělat bez kvalitního vývaru. A ten prý člověk rozhodně nepřipraví z bujonu vyvařeného ve vodě. „Základem jsou kosti, maso a dobrá zelenina. Měl by se vařit hodně dlouho, minimálně šest až osm hodin, nejlépe i dvanáct,“ upozornil Vojvodík.

Osobně vždy vychází při vaření z receptur starých kuchařek z 18. a 19. století. Právě v této době byla totiž podle něj česká kuchyně na nejlepší úrovni.

„Moderní kuchařky nejsou špatné, člověk tam najde spoustu tipů, ale stará kuchyně je opravdu nejlepší,“ doporučuje Vojvodík, který 1. května v Karlových Varech ukáže, jak umí uvařit rajskou.

Autor: Marie Šidlová

20.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brankář zlísnkých hokejových beranů Libor Kašík si volby nenechal také ujít.
8

Kašík: Na kandidátce jsem zakroužkoval lidi ze Zlína, vždycky jsem byl srdcař

Hokejisté Aukro Berani Zlín. Ilustrační foto

Další obrat nestačil. Zlín má z Pardubic bod

Fryšara nevěděl, jak slavit gól. Úžasná euforie, zářil

Ani jsem nevěděl, jak mám slavit. Prostě jsem zvedl ruce a díval se okolo,“ vykládal Štěpán Fryšara, 19letý útočník hokejistů Aukro Berani Zlín, který v nedělním zápase s Plzní svou premiérovou trefou stáhl náskok na 3:4 a zařídil parádní infarktovou koncovkou bod za porážku 4:5 po samostatných nájezdech.

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Zlámala mlha nepřekvapila. Olomouc není na kopci, tohle tady bývá, smál se

Mohl zažít ostřejší premiéru? Těžko! Když pomineme utkání MOL Cupu v Písku, ostrý debut si brankář Zdeněk Zlámal v dresu Zlína připsal až ve čtvrtečním utkání Evropské ligy proti Kodani. A jako jediného přímého aktéra utkání jej nepřekvapila ani hustá mlha, kvůli které se zápas málem nedohrál.

Fotili jste se u voleb? Pošlete nám svoji fotku a my ji zveřejníme

Máte fotku, jak letos volíte? Pošlete nám ji na editori.zlin@denik.cz, rádi vám ji zveřejníme na našem webu a ty nejlepší i tištěném vydání.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení