Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší svatomartinská husa: jen kmín a sůl

Napajedla – /FOTO/ Pečená husa, knedlík a zelí. Tento typický svatomartinský pokrm zřejmě nechyběl o víkendu na stole ve většině domácností.

13.11.2011
SDÍLEJ:

Svatomartinské hodování si užili i na Zámku Napajedla. Nechyběla tam tradiční pečená husa s knedlíkem a zelím, husí kaldoun a paštika z husích jater.Foto: DENÍK/Šárka Šarmanová

A komu se nechtělo trávit čas za plotnou, mohl si na tradičním českém jídle pochutnat v některé restauraci a nebo třeba i na Zámku Napajedla. I tam se podávala dozlatova vypečená husička a nechybělo ani svatomartinské ví­no.

Receptů na pečenou husu je spousta. Nejlepší je prý ale ten nejjednodušší. Stačí použít kmín a sůl.

„Aby byla husa co nejkřehčí a nejšťavnatější, je potřeba ji nejprve den předem pořádně prosolit. Pak ji omýt a znovu nasolit. Maso tak získá i skvělou chuť a hlavně se při pečení utvoří i vynikající křupavá kůrčička,“ radí jednatelka zámku Eva Gajdošík, která rovněž oblékla kuchařskou zástěru a trávila hodiny v kuchyni.

Co by to byla husa bez knedlíku. Ale i těch je hned několik druhů. „Dělává se bramborový, karlovarský, ale i klasický kynutý, který jsme podávali i u nás,“ vyjmenovala Gajdošík.

A v neposlední řadě nesmí chybět zelí. Někteří podávají sladkokyselé, někde zase kysané.

Skladbu svatomartinského menu by měla tvořit i polévka. „Dělává se buď klasický vývar a nebo husí kaldoun, což byla i naše volba. Jde o vývar, který je zahuštěný buď jíškou a nebo vejce rozšlehaným v mléce. Do této polévky se pak ještě zavaří knedlíčky nebo nudle. Hodně důležité je ještě na závěr přidat muškátový květ nebo oříšek,“ popsala dále svatomartinská hostitelka.

Z husího masa se dají vyrobit i další delikatesy, které mohou na svatomartinské tabuli ještě více ozvláštnit. Mlsné jazýčky se na zámku mohli potěšit paštikou z husích jater s brusinkovým přelivem.

Ke tradičnímu menu by nemělo chybět ani svatomartinské víno. „Ke klasicky pečené huse se nejlépe hodí červené. Pokud je ale maso upravováno podle jiného receptu, například po staročesku, tedy na perníku, pak se spíše hodí bílé,“ radí ještě degustátor Vítězslav Dočkal.

Autor: Šárka Šarmanová

13.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Výstava Svět kostiček v muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.
19

Krotitelé duchů, Mimoni, Star Wars či série Lego Frozen, i to je svět kostiček

Slovenský reprezentant Ján Greguš v minulosti působil v Baníku Ostrava nebo Jablonci, odkud zamířil právě do Kodaně.
5

Spoluhráči z Kodaně po losu nevěděli, kde Zlín leží, tvrdí Greguš

Stavbě přehrady předchází výkup pozemků. Cena až 6 tisíc za metr čtvereční

O tom, že se bude ve Vlachovicích budovat přehrada, věděli už naši praprarodiče. Dočká se jí v dospělosti generace našich dětí. „Klidně s tímto projektem zestárneme. Dílo takového rozsahu a výjimečné důležitosti za to stojí,“ říká starosta Vysokého Pole Josef Zicha.

Nabourala se třemi promile a ujela

Jednapadesátiletá řidička nabourala na Jižních Svazích ve Zlíně do jiného auta a ujela. V krvi měla skoro tři promile. Vozidla si všiml svědek, který zavolal na tísňovou linku policie.

Na svou matku šel nožem

Ve vazbě skončil 49letý muž ze Zlína, který měl vydírat svou 70letou matku, s níž žije ve společné domácnosti. Hrozí mu až osm let vězení.

Konečně opraveno. Po dvaceti letech

Rozsáhlou rekonstrukcí prošlo valašskokloboucké gymnázium. „Bylo nezbytné gymnázium opravit,“ řekl při slavnostním otevření gymnázia hejtman Jiří Čunek. „Velmi si vážíme toho, že zřizovatel Zlínský kraj projekt podpořil. Jedná se o první velkou rekonstrukci budovy po dvaceti letech,“ uvedla ředitelka školy Eva Cepková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení