Úžasné pocity

„Je to úžasné, neskutečný pocit. Ještě chvilku bude trvat, než se vzpamatuji,“ reagoval šťastně pár minut po vyhlášení výsledků Mikláš.

Do soutěže, kterou pořádá Dětská tisková agentura, ho přihlásili jeho žáci. „Zamilovali jsme se do něj proto, jaký má přístup, jak se k nám skvěle chová, jak je tolerantní,“ vysvětlovali důvody nominace při včerejším finálovém odpoledni zlínští studenti.

Finalisty i jejich studenty včera v pražském hotelu Olšanka čekalo několik úkolů. Svou pohotovost museli nejvíce ukázat v disciplíně číslo tři, jejíž zadání dopředu neznali. Šestice si musela představit, že jsou v pozici ministra školství jakožto šestihlavé saně. Jeden po druhém měli podle vzoru televizního pořadu Partička říkat slova, která je v tu chvíli napadla, a složit tak smysluplné věty.

Michal Mikláš porotu oslnil nejvíce nejspíš ve volné disciplíně. Ta v jeho podání navazovala na regionální kolo, ve kterém ho žáci postavili do konfrontace s hercem Chuckem Norrisem. Pokračování „souboje“ v Praze publikum několikrát rozesmálo.

Cesta chodbou je boj

„Bojoval jsem v mnoha bitvách,“ začal slovní při představitel Chucka Norrise. „Víš, co to je probojovat se o přestávce chodbou? Nebo v jídelně, když tě všichni předbíhají?“ přesvědčoval ho Mikláš o tom, že o bojích ví taky své.

„A co bojové techniky?“ tázal se žák jakožto akční hrdina. „Mám jich v zásobě celou řadu: přísný pohled, drsný výraz, domácí úlohu navíc… a největší kalibr je neohlášená písemka,“ reagoval Mikláš.