Teď už téměř sedmdesátiletý senior v družstvu nejprve zastával funkci preventisty, časem, jak sám říká, na něj nakonec zbyla i funkce starosty sboru.

„Jako mladík jsem také působil mezi hasiči, pak jsem to ale na nějaký čas přerušil," vzpomíná pro Deník Svoboda. Vyučil se soustružníkem, poté nějaký čas pracoval v dolech a nakonec přešel ke stavebnictví. „Během tři čtvrtě hodiny jsem se prakticky vyučil zedníkem, kterým jsem byl šest let. Dokonce jsem i v obci postavil hospodu, kde právě slavíme pětaosmdesáté výročí sboru. V té době jsem kvůli tomu doma neudělal takřka vůbec nic," vypráví zasloužilý dobrovolný hasič.

Nakonec se ale vrátil ke své původní profesi, ve které zastával funkci plánovače. Vždy si ale našel čas na práci hasičů.

Za roky, které strávil mezi nimi, nejraději vzpomíná na celou řadu dobrých členů, se kterými se seznámil. „Bylo tu fakt hodně dobrých lidí. Zrovna nedávno v Karlovicích umřel jeden, který pro hasiče udělal spoustu věcí," říká dojatě Svoboda.

Ačkoliv ho práce šarovského dobrovolného hasiče pořád baví a s chutí se jí věnuje, vysoký věk a zdravotní obtíže už mu nedovolují jít do volnočasové vášně se vší silou.

„Už na to nemám, nohy mi to neumožňují. Jsem ale nesmírně hrdý na lidi, kteří tu kdy byli a hodně toho udělali," uzavírá vyprávění Svoboda. 

Související:  Šarovští hasiči slavili 85 let. Vytáhli i stříkačku od Bati