Jedny z prvních gratulantů přijala už ve čtvrtek: do domu, kde žije se svou rodinou, ji totiž přijel pogratulovat starosta města Miloš Malý a hejtman Stanislav Mišák. Oslavenkyni obdarovali kyticemi, dortem a dárkovými koši.

Na své narozeniny si seniorka s hosty přiťukla slivovicí.

„Tu mám nejraději s čajem, samotná mi moc nechutná. Slivovicí mě hodně zásobuje můj doktor,“ prozradila oslavenkyně, která se netajila ani tím, že ještě donedávna se ze všeho nejraději dívala na televizi.

„Měla jsem ji hrozně moc ráda, denně jsem se na ní dívala. Teď už pořady, ani filmy nesleduji, jen když dávají něco významného, a i tak z toho vím jen polovinu. Slyším a vidím totiž už málo,“ posteskla si seniorka.

Na svůj vysoký věk prý už ani není hrdá. „Nepřejte si být tak staří. Sto sedm let je už hodně. Do stovky to ještě šlo, ale poté to už za moc nestojí. Kdybych alespoň mohla chodit a zajít třeba na nějaký koncert. Také lidé se vám spíše vyhýbají, protože si s vámi nemají o čem vykládat,“ řekla Smejkalová.

Na samotu si ale stěžovat nemůže, v domě totiž bydlí se svou rodinou, která je šťastná za každý den, který s ní může strávit.

„Její vitalita je ohromná. Ráno vstane, a už se ptá, kolikátého je a co je za den. Také se zajímá o to, zda už má snídani. I přesto, že v poslední době užívá hodně léků, se stále drží,“ pochvaluje si s úsměvem praneteř oslavenkyně Simona Volná. Marie Smejkalová je prý už od mládí velice společenská, kolem sebe má ráda neustále nějaké lidi. Doposud se také čile zajímá o veškeré dění kolem sebe.

„Každý den ji přečtu noviny, nejdříve se chce dozvědět ty lepší zprávy. Poté se zajímá, kdo ze sousedů zemřel, aby věděla, koho zase přežila. Často sice říká, že je tu už hrozně dlouho, ale každý den je pro ni vzácný, stejně jako nám,“ uzavřela Volná.

Marie Smejkalová se narodila 12. září 1903 v Kroměříži a není bez zajímavosti, že má narozeniny i svátek ve stejný den. Celý svůj aktivní život zůstala věrná Kroměříži.