Hejtmanem se stal Jiří Čunek, senátorkou Šárka Jelínková

Lidovci s přehledem vyhráli říjnové krajské volby. Hlasy voličů, kterých přišlo k urnám 38,5 %, jim zajistily 12 křesel ve 45členném zastupitelstvu i post hejtmana. Sociálního demokrata Stanislava Mišáka vystřídal po osmi letech Jiří Čunek (vpravo). Na koalici se vítězové dohodli s ANO 2011, STAN a ODS. KDU-ČSL bodovala letos v senátních volbách. Voliči rozhodli, že Kroměřížsko bude v horní komoře parlamentu příštích šest let zastupovat Šárka Jelínková.

Gabriela Gunčíková, první Češka ve finále soutěže Eurovision Song Contest

Fandil jí celý region a spousta dalších lidí v celém Česku, rodačka z Kroměřížska Gabriela Gunčíková ale skončila ve finále 61. ročníku pěvecké soutěže Eurovision Song Contest ve švédském Stockholmu v poli poražených. Za svou píseň I Stand získala 41 bodů a umístila se na předposlední, pětadvacáté příčce před soupeřkou z Německa. Přesto je její účinkování ve finále historickým úspěchem: probojovala se do něj coby první český zástupce v historii celé soutěže. Vítězkou finále, které se konalo v půli května, se stala zpěvačka Jamala z Ukrajiny. (hed)

V Halenkově vybuchla černá pálenice. Zabila dva mladé muže

Osmadvacet a třiatřicet let měli dva Valaši, které zabila v polovině prosince exploze v garáži poblíž rodinného domu v Halenkově. Podle hasičů šlo o černou pálenici, policisté to však zatím odmítli potvrdit. (hed)

Kašava se stala Vesnicí roku 2016

Kašava je pátou obcí ve Zlínském kraji, která se může pochlubit titulem Vesnice roku ČR. V minulosti už získaly cenu Liptál, Lidečko, Komňa a Kateřinice. Kašava má upravený střed obce, přestavěla bývalou mateřskou školu na obecní úřad a upravila prostor na návsi. Jen několik týdnů po vyhlášení ceny tam však došlo k vraždě čtyřletého dítěte.