„Prosíme návštěvníky lázní i obyvatele města, aby nutrie nekrmili a ani se jich nedotýkali,“ říká starosta Luhačovic Marián Ležák.

Roztomile působící zvířátka si na veřejnost zvykla a jsou lákadlem pro rodiče s dětmi, kteří je krmí. Výjimkou nejsou ani případy, kdy si lidé chtějí divoká zvířata při krmení pohladit. Zde se jedná o vyložený hazard, protože je zvíře může kousnout.

„Pokud by se nutrie dál nekontrolovaně množily, budeme muset hledat další řešení, například odchyt“, dodává starosta Marian Ležák.

Slavný vodník Josef Dvořák se stal kmotrem Ladovy výstavy ve Zlíně
Slavný vodník Josef Dvořák se stal kmotrem Ladovy výstavy ve Zlíně

Při procházce kolonádou potkáváme dvě seniorky. To, že se tu nutrie vyskytují, vědí.

„Nosíme s sebou ale jen zbytky pro kačeny, vždycky jsou to dva tři rohlíky, které jim hodíme. Pro nutrie už nic nezbude,“ říká jedna z nich.

Také maminka Eva se synem Martinem zastavuje u potoka, aby přilepšili zbylým pečivem zdejším ptákům.

„Máme to se synem takovou tradici, vždy, když jedeme na procházku, zastavíme se a nakrmíme spolu kačeny,“ říká mladá maminka. Že by tady ale viděla nutrie, nepotvrzuje.

„Na ty jsme štěstí zatím neměli. Ale určitě bychom je nepřikrmovali. Myslím, že není tak velký mráz, aby se o sebe nedokázaly postarat samy,“ dodává při odchodu.

Ničí břehy

Zvířata narušují břehy potoků budováním nor s dlouhými chodbami, poškozují tak stabilitu břehů a ničí kořeny porostů. Především pak přenášejí nemoci jako salmonelózu, tularemii a leptospirózu či přenášejí cizopasníky.

Lidé je považují za neškodné a přikrmují je, což vzniklý problém ještě umocňuje. Zbylé jídlo navíc zkonzumují potkani, další nevítaní obyvatelé měst.

Nepůvodní druh

Nutrie říční pochází z Jižní Ameriky a v Evropě se vůbec nevyskytovala. Na naše území se rozšířila s chovem v kožešinových farmách. Tato zvířata patří k nejvíce invazivním živočichům. Nutrie se rozmnožují několikrát do roka, v jednom vrhu rodí čtyři až šest mláďat.

V české přírodě nemá přirozeného nepřítele. V minulosti jejich počet redukoval mráz a zima, v posledních letech jim ale teplý ráz počasí spíše nahrává v populační explozi. Velikostně se nacházejí mezi ondatrou a bobrem, dospělé nutrie váží obvykle pět kilo, alfa samec může dosáhnout až hmotnosti 10 kilogramů.

Nutrie trápí i jiná města

V minulosti se s jejich přemnožením potýkalo například Uherské Hradiště, Pardubice, Kuřim na Brněnsku, Český Dub na Liberecku nebo Světlá nad Sázavou.