Češi prostě řízky milují a ne jenom k nedělnímu obědu. A toho jsou si dobře vědomi restauratéři.
Téměř v každé restauraci najdete v polední nabídce alespoň jednou do 14 dní právě tuto lahůdku. A je jedno, jestli s kaší, vařenými brambory či bramborovým salátem. Deník zjišťoval, kolik stojí v krajském městě oblíbené obědové menu.
„Loni touto dobou stálo polední menu obsahující polévku a řízek s přílohou dvě stě korun, dnes si ho u nás dáte za dvě stě dvacet korun,“ říká Simona Stavjaňová, manažerka Bistrotéky Valachy v centru Zlína. Zdražování podle ní ovlivnil růst ceny vstupních surovin, energií i mezd. „Rostou ceny prakticky všeho,“ dodává.
Jaká cena za menu je pro provozovatele ještě rentabilní? Velmi záleží na tom, z jakých vaří surovin. Kvalitní surovina je vždy lepší, chutnější a zdravější, ale také dražší.
„Pravidlem, které platí i u nás, je, že náklady na suroviny by měly tvořit zhruba třicet procent ceny výrobku, zbytek ceny musí pokrýt ostatní náklady. Tedy mzdy, nájmy, energie a další režie. Když se vaří z kvalitních surovin, tak je minimální cena menu pro jeho rentabilitu kolem 200 Kč za polévku a hlavní jídlo,“ vysvětluje Stavjaňová. U zákazníků zatím nepozoruje šetření.
„V poslední době je sice hostů přicházejících na obědové menu o něco méně, ale jen v řádu procent. O to více hostů k nám chodí na snídaně i na a la cartovou nabídku odpoledne a večer. Roste také zájem o naši alternativní nabídku obědových jídel, která nabízíme s sebou v kornuterii.“ Po pandemickém období, kdy byly restaurace uzavřeny a fungovaly jen přes výdejní okénka, lidé využívají toho, že se mohou během oběda potkat.
„Dnes si už s sebou obědy berou minimálně, je to spíš s ohledem na vytíženost, než proto, že by se rádi separovali. Naši nabídku obědových jídel s sebou spíše využívají zaměstnanci z okolních firem a kanceláří, kteří mají více naspěch,“ uzavírá Stavjaňová.
Cena meníčka se liší kraj od kraje
Podle společnosti Sodexo průměrná cena meníčka ve Zlínském kraji vzrostla ze 154 korun v srpnu 2022 na 165 korun v lednu letošního roku. V Praze se cena pohybuje v posledním půlroce v průměru 199,5 korun, v Moravskoslezském kraji 169,5 korun, v Olomouckém kraji 157,8 korun.
Růst cen obědů zpomaluje
„Po celý loňský a zhruba polovinu roku 2021se ceny kontinuálně meziměsíčně zvyšovaly. Nejvýraznější skok - o více než pět korun - přišel v září. Potom ale růst začal brzdit,“ říká Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.
Hlavním důvodem je dle něčeho slov fakt, že lidé už nejsou ochotní takto vysoké ceny akceptovat a ty podle všeho narážejí na svůj strop. Výraznější zdražení také kopírovalo silnější inflaci ve druhé polovině roku 2022, podnikatelům v oboru stravování se tak zřejmě podařilo srovnat krok s rostoucími náklady alespoň na čas.
„Šetření je patrné nejen v gastro sektoru, ale také v maloobchodě, kde tržby podle posledních známých údajů Českého statistického úřadu klesaly v listopadu 2022 sedmý měsíc v řadě. Přičemž nejvýraznější pokles je u potravin,“ dodává Michelfeit.
Baltaci Bistro v centru Zlína – kuřecí/vepřový řízek s bramborovou kaší + polévka 135 korun
Restaurace Baltaci – smažený vepřový řízek s bramborovým salátem + polévka - 188 korun
Potrefená husa Zlín – vídeňský řízek, vařený brambor, pošírovaná hruška s brusinkami + polévka – 314 korun
Restaurace u Staňků – smažený kuřecí řízek, brambor s máslem + polévka – 200 korun
NWT Café – smažený kuřecí řízek sypaný strouhanými ořechy, bramborová kaše + polévka – 140 korun
Hospoda Bivoj Tečovice – smažený telecí řízek, vídeňský bramborový salát + polévka 185 korun
Pilsner Urquell Original Restaurant – telecí řízek, šťouchané brambory + polévka – 274 korun
Pivnice Saloon – smažený krůtí řízek v sezamové strouhance, brambory + polévka – 145 korun
restaurace Vlžan – soukenický řízek, vařený brambor + polévka – 152 korun
Zdroj: menicka.cz