„Operační technika VIPER, kterou používáme hlavně u mladších pacientů, je založená na miniinvazivní perkutánní stabilizaci. Kompletní kanulované, sofistikované instrumentarium umožňuje zavedení šroubů do obratlů pomocí drátu a uzamykacích – odlamovacích matic přes čtyři malé kožní řezy. Tím zkracuje operační čas stabilizace a minimalizuje se destrukce zádového svalstva pacienta oproti ostatním operačním technikám. Díky tomu je zkrácen pobyt na lůžku na 1 – 2 dny s možností intenzivní rehabilitace časně po operaci," popsal primář neurochirurgického oddělení KNTB Michal Filip, pod jehož vedením tým neurochirurgů operace prováděl.

V případě techniky MIDLF se jedná o operační léčbu degenerativního onemocnění bederní páteře, kterou neurochirurgové využívají u starších pacientů.

„Hlavní výhodou oproti klasické otevřené stabilizaci je nový bezpečnější způsob aplikace krátkých šroubů do obratlových těl z menšího operačního přístupu při zachování stability. Po operaci má pacient menší bolesti. To umožňuje zkrácení pobytu na lůžku na 2 – 3 dny s intenzivnější rehabilitací díky menší bolestivosti v pooperačním období," vysvětlil primář.

Neurochirurgické oddělení KNTB je od roku 2009 výukovým centrem v miniinvazivních operačních technikách páteře pro střední a východní Evropu. Poprvé použili zdejší lékaři ke stabilizaci bederní páteře miniinvazivní operační metodu v únoru 2007. Operační kurzy zaměřené na tuto problematiku provádějí zlínští neurochirurgové v KNTB nebo jsou zváni na pracoviště v České republice i v zahraničí, kde se chtějí tyto operační techniky naučit.

Zřizovatelem Krajské nemocnice T. Bati, a. s., je Zlínský kraj.