Právě bytový dům I. segment na sídlišti Jižní Svahy jedna z hlavních moderních stavebních dominant Zlína letos oslaví čtyřicítku.

Kromě občanské vybavenosti nabízelo okolí domu také dětské hřiště a odpočinkovou zónu.

Zeleň, stromy, dětské prolézačky, malý kolotoč nebo pískoviště, ale i sousoší s lachtanem, to vše vybízelo k dětským dobrodružstvím a k odpočinku.

Zub času a nezájem se však podepsaly i na tomto kdysi krásném koutu Jižních Svahů. Stalo se z něj zanedbané a opuštěné místo.

„Ano, vzpomínám si, děti byly ještě malé, chodívaly jsme tady s ostatními maminkami, byly tady dvě pískoviště,“ zavzpomínala seniorka Zlata Slováková.

„Teď tady není nic, je to hrůza,“ posteskla si před nedávnem i seniorka Božena Šustková, obyvatelka I. segmentu.

Bydlí v něm již mnoho let a také si dobře pamatuje, jak původně plocha před jedním z největších bytových domů ve Zlíně vypadala.

To se však za několik měsíců změní. Právě nyní se totiž na tomto prostoru „prohání“ bagry a těžká technika.

Jedná se o realizaci projektu „Revitalizace veřejného prostoru v okolí 1. segmentového domu na sídlišti Jižní Svahy“, zadavatelem projektu byl Odbor městské zeleně MMZ. Realizací díla se zabývá Odbor realizace investičních akcí MMZ a cena díla se vyšplhá na více než 16,6 milionu korun bez DPH, k tomu následná péče bude stát tři roky kolem sto tisíc korun,“ vyčíslil, kolik to bude statutární město Zlín stát, Zdeněk Dvořák.

Stín z atypických slunečníků

Připomněl, že samotné území bude po dokončení revitalizace vytvářet z pohledu z vyšších pater domů „obraz“, ve kterém jsou umístěny jednotlivé, materiálově sjednocené prvky. Jako určitá dominanta prostoru je pak navržena vzrostlá zeleň.

„V rámci díla proběhne výsadba trvalkových záhonů a stromů platanů javorolistých,“ vyjmenoval mluvčí Zlína.

Projektanti zde dbali i na bezpečnost dětí. V okolí herních prvků bude totiž dopadová plocha z lité pryže.

„Na části plochy poskytne stín skupina atypických „slunečníků“ z perforovaného plechu. V jižní části plochy je navržen vodní prvek kruhového tvaru,“ prozradil dál Zdeněk Dvořák.

Součástí nového prostoru budou moderní lavice, stojany na kola, odpadkové koše, pítko a veřejné osvětlení. Parkovací stání u stávajícího stanoviště kontejnerů budou přesunuta do severní části území.

„Bude se jednat o veřejný prostor, který bude přístupný všem,“ doplnil mluvčí města s tím, že stavba má být provedena nejpozději do 17. září 2018.

Východ pro děti, západ pro trhy

Východní část území, která navazuje na plochu před základní školou, je směřována na aktivity dětí, bude zde např. bouloviště, které bude zahrnovat velký kopec se skluzavkou, velký kopec s průlezem, bouli na pružině, boulový kolotoč, malý kopec s průlezem, nízkou bouli a trampolínu, spirálovitě tvořená lezecká průlezka se stočenou šplhací sítí, rámová dvojhoupačka a šeptanda.

Západní část území je řešena jako funkční víceúčelový prostor, kde se mohou odehrávat různé aktivity. Je určena jako volná plocha pro aktivity občanů trhy, koncerty, divadelní představení místo setkávání.

V jižní části plochy je navržen vodní prvek kruhového tvaru. Součástí budou lavice, stojany na kola, odpadkové koše, pítko a veřejné osvětlení. Severní část sem bude přesunuto parkovací stání u stávajícího stanoviště.