„Začínají se projevovat sezonní vlivy na trhu práce. Projevilo se to také v počtu volných pracovních míst, kterých bylo na konci měsíce jen necelých 1300, na jedno volné místo připadá již 23 uchazečů," řekla včera mluvčí krajské pobočky Úřadu práce ČR Miriam Majdyšová.

Pokles počtu volných pracovních míst je podle ní v těchto měsících tradiční. „Očekáváme, že v prosinci zaměstnavatelé nahlásí volná pracovní místa, která hodlají obsazovat od ledna," poznamenala Majdyšová.

Nezaměstnanost se v kraji zvyšuje již od července, kdy její míra činila 8,8 procenta. V listopadu přibylo v evidenci úřadu práce meziměsíčně téměř osm stovek uchazečů.

Nejvíc lidí bez práce přibylo na Valašsku

Nezaměstnaných přibylo ve všech okresech kraje, nejvíce na Vsetínsku, kde na to mělo vliv stejně jako v říjnu ukončení výroby valašskomeziříčského podniku Schott Solar CR a následné propouštění asi 500 zaměstnanců. „Na pracovišti ve Valašském Meziříčí se evidovala asi polovina propuštěných," podotkla Majdyšová.

Na Vsetínsku se míra nezaměstnanosti zvýšila o 0,4 procentního bodu na 10,7 procenta. Nejvyšší míra nezaměstnanosti zůstává na Kroměřížsku, a to 10,8 procenta. Nejlépe je na tom zlínský okres s mírou rovných osm procent.