Pokud by se hráz nechala v dosavadním stavu několik let, hrozilo by její protržení. „Vodní nádrž Všemina jsme do své správy dostali teprve nedávno a po provedení kontrolního průzkumu stavu hráze bylo rozhodnuto o opravě. Její zahájení je naplánováno na podzim roku 2013," doplnil Boublík.

Rekonstrukce se protáhne až do jara, případně léta roku 2014. Přehrada bude během oprav vypuštěná pouze částečně a přilehlé přírodní koupaliště by nemělo být rekonstrukcí prosakující hráze nijak zasaženo.

„Naším cílem bylo, aby přehrada mohla alespoň omezeně plnit rekreační účely, jako je koupání a rybaření," informoval Boublík. Podle něj by ještě před několika lety bylo nutné přehradu zcela vypustit. Technika jde ale natolik kupředu, že dnes už to nezbytné není. Provozovatelé okolních rekreačních zařízení doufají, že částečné vypuštění přehrady se jich dotkne co nejméně.

„Je sice pravda, že v létě k nám přijíždí nejvíce lidí, ale mnozí z nich se u nás ubytují kvůli okolní přírodě a turistickým trasám. V okolí hotelu je také řada historických památek a navíc přímo u hotelu máme bazén," vypočítává možnosti volnočasových aktivit recepční hotelu na Všemině Erika Kalousová.

Ti, kteří přece jen dávají přednost koupání v přírodních koupalištích, mohou zamířit příští rok třeba na nedalekou Luhačovickou přehradu. „Nedávno jsme pořídili sedm nových vodních šlapadel a obnovili půjčování třiceti lodiček," sdělila starostka Pozlovic Olga Tkáčová.

Rekonstrukce hráze vodní nádrže Všemina si vyžádá investici zhruba sedm milionů korun.