V lékárnách je možné sehnat různé druhy medikamentů, které závislým mají odvykání usnadnit. Například ve zlínské lékárně Slunce na Jižních Svazích si lze koupit žvýkačky, náplasti či elektronické cigarety.

„Při odbourávání abstinenčních příznaků jsou při slabší závislosti na nikotinu vhodné žvýkačky či náplasti," říká lékárnice Marie Seidlová.

Dáte si ji za „škraň"

Žvýkačky podle ní slouží k potlačení momentální chuti na cigaretu. Nežvýkají se ale jako běžné žvýkačky, na které jsme zvyklí.

„Žvýkačku po vložení do úst rozkoušete, aby se z ní začal uvolňovat nikotin, a pak ji dáte, lidově řečeno, za škraň. Nikotin se uvolňuje postupně. Jakmile vaše chuť na cigaretu opět vzrůstá, začnete znovu žvýkat," popsala Seidlová.

Nikotinové náplasti fungují čtyřiadvacet hodin po nalepení na kůži.

V lékárnách lze sehnat i elektronické cigarety. Ty patrně od závislosti na nikotinu nepomůžou, ale jejich používání je méně škodlivé než kouření klasických cigaret, protože neobsahují nebezpečné látky uvolňující se z cigaret, jako je dehet a další příměsi. Jsou navíc bez zápachu. Pro náruživé kuřáky se silnou závislostí je vhodné i užívání léků, které jsou k dostání na lékařský předpis.

„Jedno balení na měsíc vyjde zhruba na dva tisíce, ale jejich velkou výhodou je, že modelují závislost přímo v mozku kuřáka a ten se jí pak snáze zbaví," objasnila Seidlová.

Také v další zlínské lékárně Porta Medicinae nabízejí zákazníkům odhodlaným skončit s kouřením elektronické cigarety, žvýkačky, náplasti a také cucavé pastilky s různými příchutěmi.

„Žvýkací pastilky vás přijdou zhruba na 240 korun. Elektronické cigarety stojí v rozmezí od 6 stovek až po dva tisíce. Záleží na typu," informovala lékárnice Lenka Glücková.

Plusem elektronických cigaret je, že pomáhají i kuřákům, kteří potřebují mít něco v ruce. „Pokud se rozhodnete přestat kouřit, hlavní podmínkou je pevná vůle a pokusit se vyhnout činnostem, které máte s kouřením spojené," domnívá se Glücková.

Podle lékárnice z další zlínské lékárny Dany Novosadové by se kuřáci, kteří se pro nikotinové náhražky rozhodnou, měli informovat, kolik miligramů nikotinu které náhražka cigaret obsahuje.

„Silní kuřáci mají jiné potřeby než lidé, kteří kouří pouze příležitostně," doplnila pracovnice lékárny Salvia, kterou najdete v centru Zlína.

Dovedete si představit den bez tabáku?

Poslanec Tomáš Úlehla, někdejší primátor Zlína

Nejsem zrovna náruživý kuřák, ale je pravda, že jsem milovník kvalitních kubánských doutníků. Docela rád vyhledávám kuřácké restaurace, ale na druhou stranu uznávám škodlivost kouření. Domnívám se, že Světový den bez tabáku má určitě smysl a je to dobrá věc, která upozorní na problémy spojené s kouřením. Sám si den bez tabáku představit dokážu. Třeba zítra doutník vynechám.

Tiskový mluvčí krajských hasičů Libor Netopil

Den bez cigarety si představit dovedu, dokonce bych si den bez kouření představil velmi rád. Ovšem kouření je závislost. Zkouším přestat už deset let. Bohužel se mi to nedaří. Svou roli hraje i každodenní pracovní vytížení. Samozřejmě si uvědomuji, že kouření ohrožuje zdraví a také finanční náklady jsou vysoké. Dalším důvodem, proč bych chtěl přestat kouřit, jsou pak ohledy na mé okolí.

Ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek

Den bez tabáku si dovedu jako odnaučený kuřák představit velmi dobře. Už rok a tři čtvrtě nekouřím. Bylo to sice těžké a přestával jsem na několikrát, ale vydržel jsem to a doufám, že znovu už kouřit nikdy nezačnu. Těm, co s kouřením chtějí přestat, bych doporučoval přestat naráz. Žádné postupné snižování dávek ani nikotinové náplasti. Při odnaučování kouření je hlavní pevná vůle. (zoe)