Slovácko

Déšť se změnil ve sněžení. Silnice 1. třídy jsou už ale holé

Plné nasazení techniky silničářů si vyžádaly dešťové a vzápětí sněhové srážky nad regionem v noci ze středy na čtvrtek 10. ledna. „Pršet začalo někdy těsně po půlnoci. O dvě hodiny později už se ale v Chřibech začal déšť měnit ve sněžení, které přešlo i do nížin našeho okresu. Napadlo několik centimetrů sněhu," popsal noční meteorologickou situaci ředitel Správy a údržby silnic Slovácka Rostislav Buchtík. Do terénu tak podle jeho slov musela vyjet všechna vozidla silničářů. „Po osmi vozech jsme měli na Hradišťsku i na Brodsku. V Karpatech muselo navíc vyrazit do terénu i šest traktorů," doplnil informace Rostislav Buchtík. Ve čtvrtek v dopoledních hodinách pak podle jeho slov byly silnice 1. třídy na Slovácku holé, silnice 2. a 3. třídy pak kryté posypem. (pb)

Valašsko

Řidiči bojovali se sněhem

Řidičům na Valašsku ve čtvrtek komplikoval jízdu sníh. Na silnicích ležela rozbředlá kaše, ráno a večer byly cesty zledovatělé. Nejhorší byla situace v Horní Bečvě, Lidečku, Lužné Valašské Polance, Prlově a Pozděchově.

„Všechny cesty byly průjezdné, některé ale se zvýšenou opatrností," řekl jednatel Správy a údržby silnic Valašska (SÚS) Josef Tomečka.

Řidiči by měli být opatrní zejména na komunikacích druhé a třetí třídy, které se nesolí. Večer a ráno se na nich totiž tvoří led. „Cesty první třídy jsou mokré a dobře sjízdné po chemickém posypu," popsal ředitel (SÚS).

Řidiči ve čtvrtek kvůli sněhu bourali. Hlavně ráno a dopoledne. O půl šesté havarovalo u Zubří osobní auto, které do půl sedmé komplikovalo průjezdnost silnice. Dopravní nehoda se obešla bez zranění.

V šest hodin ráno se naboural řidič v Lidečku, nikdo nebyl zraněn. V jedenáct hodin dopoledne se srazilo osobní auto s nákladním vozem v Jablůnce, také tam se ale nehoda obešla bez zranění. „Tato nehoda ale nesouvisela s počasím, způsobil ji mikrospánek," přiblížila vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Meteorologové varují před ledovkou do konce víkendu. Také by se mělo ochladit. Dnes bude velká oblačnost, místy sněhové přeháňky, na horách četnější. Nejvyšší teploty by se měly vyšplhat na –3 až +1 stupňů Celsia, v tisíci metrech na –8 stupňů.

O víkendu bude oblačno až zataženo s občasným sněžením. Nejvyšší denní teploty budou od –6 do –2 stupňů Celsia. (bur)