Dnes o tom informovala mluvčí hejtmanství Gabriela Sýkorová Dvorníková. Na koalici se už dohodly ČSSD, KSČM a Strana práv občanů – zemanovci (SPOZ).

„Křesla v nové krajské radě budou rozdělena na základě koaliční smlouvy, kterou ještě před ustavujícím zasedáním zastupitelstva podepíší představitelé ČSSD, KSČM a SPOZ, tedy politických stran, které se během povolebních vyjednávání dohodly na vytvoření vládnoucí koalice pro nadcházející čtyřleté volební období," uvedla Sýkorová Dvorníková.

Volby ve Zlínském kraji vyhrála s 12 mandáty ČSSD, druzí jsou s deseti křesly lidovci a třetí s devíti mandáty komunisté. Na dalších místech skončily STAN/TOP 09 a ODS (obě mají po pěti mandátech) a jako poslední se do zastupitelstva dostali zemanovci se čtyřmi zástupci. Vládnoucí koalice tak bude v pětačtyřice­tičlenném sboru disponovat 25 hlasy.

Podle dohody by post hejtmana měl obhájit Mišák. Ze současných radních si udrží křeslo i sociální demokraté Jaroslav Drozd, který bude statutárním náměstkem hejtmana, a radní pro sociální věci Taťána Nersesjan. Další místa za ČSSD obsadí radní pro školství Petr Navrátil a pro kulturu a cestovní ruch Ladislav Kryštof.

Za zemanovce usedne v radě jako náměstek a radní pro zdravotnictví Lubomír Nečas a jako radní pro zemědělství tvůrce legendárního slušovického družstva František Čuba. Komunisty bude zastupovat náměstek hejtmana a radní pro životní prostředí Ivan Mařák a radní pro dopravu Jaroslav Kučera.

Ve Zlínském kraji v končícím i předchozím volebním období vládla koalice občanských a sociálních demokratů a KDU-ČSL. ODS ale ve volbách ztratila asi 12,5 procenta hlasů a šest zastupitelů a jen se sociální demokracií koalici utvořit nemohla. Lidovci ale po posledních volbách vyloučili, že by do této široké koalice opět vstoupili. Totéž odmítli i zemanovci a STAN/TOP 09.

V opozici ale nakonec skončila i KDU-ČSL, jejíž lídr Jiří Čunek získal ve volbách vůbec největší počet preferenčních hlasů ze všech kandidátů. Snaha ve volbách druhých lidovců o zapojení do koalice s ČSSD a SPOZ, případně i STAN/TOP 09 totiž ztroskotala na jejich neochotě dát vítězné ČSSD většinu křesel v krajské radě.