Jak prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP09 a STAN Petr Gazdík, měl by proces schvalování být už pouhou formalitou. „Jsme dohodnuti s ODS a podporu zákona při našich jednáních přislíbila i ČSSD," ozřejmil Gazdík.

Nejvíce na změně, při které čtveřice největších měst, tedy Praha, Brno, Ostrava a Plzeň, přijde o 1,1 miliardy korun, vydělají sídla s 1 až 5 tisíci obyvateli. „Dosud získávají necelých 7 tisíc korun na jednoho obyvatele ročně, v budoucnu to ale bude 9,2 tisíce," vypočítává poslanec.

Radní už plánují, co s penězi provedou 

Města a obce na Zlínsku samozřejmě připravovanou novelu vítají. Potvrzují to například slova starosty Fryštáku Lubomíra Doležela. „Jednání bedlivě sledujeme, pokud se vše podaří, měli bychom získat přes 9 milionů ročně navíc. Například na zvýšené DPH si ale stát zase část peněz vezme zpět," konstatoval.

O využití financí mají ve Fryštáku už nyní poměrně jasno. „Pomohou nám s výdaji na odstraňování azbestu v objektu mateřské školy nebo při dokončování chodníku a místní komunikace ve Vítové," nastínil Doležel.

O více než dva miliony by měl být bohatší také rozpočet Pozlovic. Podle starostky městysu Olgy Tkáčové by peníze rádi využili při opravách místních komunikací a veřejných prostranství. „Potřebujeme zrekonstruovat i sociální zařízení ve škole, což bude stát zhruba tři miliony. Žádné dotace na tento druh oprav bohužel nelze získat," připomíná Tkáčová.

Do více než tisícihlavé Březnice by také měla dorazit více než dvoumilionová částka. Obec u Zlína by s její pomocí mohla dorovnat ztrátu, která jí každoročně vzniká při nakládání s komunálním odpadem.

„Poplatky vybrané od obyvatel nám bohužel nestačí, 15 až 20 procent celkové částky doplácíme z rozpočtu obce," přiblížil starosta Březnice Josef Hutěčka.

Přece jen o něco opatrnější je pak ve svém vyjádření starosta třítisícových Slušovic Petr Hradecký. „Nejsem ten typ, co počítá dopředu. Dokud nebude vše černé na bílém, považuji to za ztrátu času," míní starosta.

Přesto i on vizi, kam investovat případné peníze získané navíc, má.

„Nemalé prostředky lijeme každoročně do údržby dostihového areálu, abychom ho udrželi v provozuschopném stavu. Dokážu si tedy představit, že by finance putovaly právě tam," poznamenal Hradecký.

Také krajská metropole by si odsouhlasením nové zákonné úpravy významně polepšila. Podle mluvčího zlínského magistrátu Zdeňka Dvořáka až o 14 milionů za rok.

„Letos například počítáme s rekonstrukcí chodníků za 17 milionů. Už v příštím roce bychom jich ale díky novému určení daní mohli opravit skoro dvakrát tolik," nabízí zajímavé srovnání Dvořák. Zároveň ale upozornil, že konkrétní využití peněz bude teprve předmětem dalších jednání.