„Příprava byla náročná, ale zvládli jsme to," usmívali se. „Vždy jsem chtěl být policistou a chci pomáhat lidem," to byla jen některá přání a představy několika z nich. Při zvuku slavnostních fanfár Hudby Hradní stráže a Policie ČR pak složili svou přísahu.

Zachránil život dívce

Noví kolegové krajské policie se stanou policisty až po dokončení vzdělávacího procesu a po absolvování služební zkoušky. Ta se skládá do tří let od zahájení služebního poměru. Cesta pro ně bude velmi dlouhá, velmi náročná, ale noví strážmistři, jak uvedli, věří, že ji zvládnou.

Vzorem jim budou služebně starší kolegové. Někteří z těchto strážců zákona byli na slavnostním odpoledni oceněni ředitelem policie Zlínského kraje Jaromírem Tkadlečkem.

Vyznamenání a poděkování se dostalo policistům, kteří svou kariéru u policie začali před třiceti lety, a také civilním zaměstnancům. Ocenění policista roku získal Petr Vala, který zachránil život mladé ženě. Oceněni byli také sportovci, kteří dosáhli v policejních barvách vynikajících výsledků. Uznání se dostalo také těm, kteří měli nelehkou práci při zásahu ve Vrběticích.

„Zde je na místě poděkování nejen našim, ale také všem policistům z celé republiky, kteří při této události pomáhali," připomenul pomoc policistů z ostatních krajských policií ředitel Jaromír Tkadleček. Své díky směřoval ale i k záchranářům, hasičům i Armádě ČR. „Bez nich bychom to nedokázali zvládnout," zdůraznil.

„Vrbětice jsou milníkem, přijměte poděkování za vaši náročnou práci," uznal i přítomný hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

„Oceňování pro policisty, ale i pro všechny lidi je příjemné, pokud je za co oceňovat a není to jen umělý proces. O to je to upřímnější a zajímavější. Jsem přesvědčen, že naši kolegové nebo civilní zaměstnanci si to zaslouží," komentoval předávání vyznamenání krajský policejní ředitel.

Doplnil, že po srovnání výsledků loňského a letošního roku jsou ty letošní lepší. Prvotní však podle něj je pro policisty plnění jejich úkolů. „Věřím tomu, že se to větší či menší měrou daří," dodal spokojeně Tkadleček.

Slavnostní atmosféru před Společenským domem podtrhla Hudba Hradní stráže a Policie ČR se svými sólisty Ivanou Brožovou a Tomášem Savkou. V jejich podání zazněly nejen muzikálové hity, ale také hudba z policeních seriálů, nechyběla ani ta z komedií o četnících.

Událost přilákala na Lázeňské náměstí stovky přihlížejících hostů a návštěvníků. Malé děti mohly v tomto čase zase obdivovat služební koně nebo výbavu zásahových vozidel policistů. K vidění byli i četníci v dobových kostýmech.

„Přijeli jsme sem náhodou a jsme velmi mile překvapeni, moc se nám to líbilo," hodnotili manželé Kočanovi, kteří přijeli za pohodou do Luhačovic z Brna. „Je příjemné vidět policii i z toho jiného pohledu, než třeba když dávají pokuty," usmáli se studenti Klára a Michal.

Oceněný Jindřich Kučera

Poslední roky? Nevídané, rádi si oddechneme

Jindřich Kučera, oceněný za pomoc a práci ve Vrběticích

„Rok 2014 a hlavně jeho druhá polovina byl pro naši krajskou policii z pohledu bezpečnosti velmi náročný," hodnotil oceněný náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Jindřich Kučera.

Při slavnostním ceremoniálu jej vyznamenal společně s jeho dalšími kolegy ředitel krajské zlínské policie Jaromír Tkadleček. Ocenil tak jejich prvotní zásah na místě výbuchu muničního skladu ve Vrběticích a další prováděné úkony při bezodkladných opatřeních v životu nebezpečném prostředí v areálu muničních skladů ve Vlachovicích -Vrběticích.

„Co se týká ocenění, nesmírně si jej vážím, je to pro mne velká pocta, to ale zároveň patří celému týmu, který ve Vrběticích byl, to nestojí jen na jednom člověku," zdůraznil Jindřich Kučera. Oceněný policista slouží již téměř pětadvacet let.

„Abych se přiznal, nejvýrazněji však hodnotím poslední tři roky," naznačil Jindřich Kučera.

Vyjmenoval největší události, které se za toto období v našem kraji staly. Podle něj to byla například metanolová kauza, případ vyděrače Masláka a další kriminální případy výbuchy vrbětických skladů nebo tragická událost v restauraci Družba v Uherském Brodě.

„Když se ohlédnu za posledními dvěma třemi roky, tak je to pro mne nevídané," shrnul Jindřich Kučera. Podle něj úplný klid nebude nikdy.

„Byl bych asi bláhový, kdybych řekl, že ano. Z pohledu Zlínského kraje bych si ale přál, kdyby to štěstíčko se trochu na nás usmálo a nechalo nás vydechnout," vyslovil své přání jeden z oceněných policistů. Na jeho hrudi se nyní již skví osmé ocenění.

„Skutečně si nesmírně vážím všech a nenajdu mezi nimi jediné, které bych chtěl mezi ostatními vyvyšovat, všech si vážím," zdůraznil náměstek krajské zlínské policie Jindřich Kučera.

Oceněný Josef Hazucha: 

U policie jsem si za ty roky prošel téměř vším

Josef Hazucha, oceněný Služební medailí policejního prezidenta prvního stupně za věrnost

Slouží lidem a policii již třicet let. Devětačtyřicetiletý Josef Hazucha začínal svou kariéru u policie v Praze v devatenácti letech a za tu dobu, co slouží, zastával několik různých funkcí. Nechyběl například u pohraničníků. V pátek za svou třicetiletou práci převzal z rukou ředitele policie Zlínského kraje medaili prvního stupně za věrnost.

„Policie je živý organismus, který se neustále vyvíjí. Za třicet let od mého nástupu k ní je vidět propastný rozdíl v jejím postupném vývoji. Nedá se to srovnávat," hodnotil to, jak se česká policie měnila po desítky let. Podle něj při své dlouholeté službě poznal jak ta dobrá období, tak i ta špatná. K nejnáročnějším patřily roky po listopadu 1989.

„Vše se měnilo, nově nastavovalo, vytvářely se demokratické a právní kultury, to bylo podle mne to nejsložitější období u policie. Kdo tehdy sloužil, to neměl jednoduché, ať už byl na jakékoliv pozici," přiblížil Josef Hazucha. V současné době pracuje u cizinecké policie ve Vsetíně, kde dělá koordinátora. Zde má na starosti skupinu patnácti policistů. Když před třiceti lety nastupoval, nastoupil k pořádkové policii.

„Prostě to byly takové schodky. Pracoval jsem na několika obvodních odděleních a operačním středisku. Na kriminálce jsem byl jen krátce, na obvodních odděleních jsem strávil téměř polovinu kariéry," vyjmenoval své další zařazení s tím, že každé z nich mělo svá specifika.

„Ta práce mě však vždy bavila a mohl jsem jednotlivé služby srovnávat," vysvětlil vyznamenaný policista.