Ještě minulý týden museli s drobnými dopravními komplikacemi počítat řidiči jedoucí ze Zlína směrem na Fryšták, kde se u odbočky na Jižní Svahy začal budovat dlouho očekávaný kruhový objezd.

Stavaři se pustili do práce v pondělí 8. srpna. Stavbě samotné okružní křižovatky nejprve předcházelo odfrézování zhruba pěti centimetrů asfaltové vrstvy a následné položení nového povrchu. Poté byly na silnici položeny betonové bloky, které tvoří kostru nového rondelu. Přibylo také nové dopravní značení.

Ilustrační foto.
Řidiči pozor. Centrum Zlína čeká v sobotu uzavírka. MHD pojede jinudy

„Na podobnou stavbu se ve Zlíně dlouho čekalo. Chceme zvýšit bezpečnost dopravy v této vytížené dopravní tepně, po které v průměru projede přes 2300 vozidel za hodinu. Zároveň bude připraveno zlepšení dopravních toků po dokončení dálnice D49 u Fryštáku,“ uvedl radní pro dopravu Michal Čížek.

Řidiči si novinku pochvalují

Kruhový objezd namísto původní klasické křižovatky si řidiči pochvalují. „Rozhodně jsem za to rád. Kruháč tady ale měl být už dávno. Když se navíc podívám, že ho postavili za pár dní, tak vlastně nechápu, proč to doposud nešlo,“ kroutil hlavou jeden z řidičů, který v pondělí tankoval na vedlejší benzinové pumpě.

„Konečně se bude dát bez problémů odbočit na Jižní Svahy, to tady byl totiž při trochu větším provozu opravdu problém. Je to rozhodně smysluplná stavba, která řidičům zjednoduší život,“ řekl v nadsázce Patrik Ševčík.

Kruhový objezd je dočasný

Zlínská radnice si stavbu kruhového objezdu vzala za svou po dohodě se Zlínským krajem, který poblíž chystá dálniční přivaděč k budoucí dálnici D49 končící u Fryštáku. Přivaděč má dále navazovat na obchvat lokality Zálešná. Dálnice D49 by měla být dokončena v roce 2024.

Ilustrační foto
Policisté v kraji měřili rychlost. Rekordman jel mimo obec rychlostí 172 km/h

„Také z tohoto důvodu je stavba kruhové křižovatky ze strany města Zlína dočasnou stavbou, dokud se nepodaří Zlínskému kraji získat povolení k dálničnímu přivaděči,“ informoval už dříve mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.