Ivan Fišar, farář farnosti sv. Filipa a Jakuba ve Zlíně zvolení papeže, Františka I. vítá jako velkou naději pro římskokatolickou církev.

„Svatý otec může přinést hodně pro naši církev, zejména novými myšlenkami či nápady. Také může přispět svými zkušenostmi z latinskoamerické církve," domnívá se Fišar. Zlínský farář pocítil velkou radost v okamžiku, kdy bylo oznámeno jméno nového svatého otce.

„Spustili jsme zvony, zpívali jsme písně, modlili jsme se za svatého otce a děkovali bohu," neskrýval upřímnou radost farář. I když ve volbě tipoval spíše úspěch evropského kandidáta, nebyl zklamaný.

„Říkal jsem si, že ať kardinálové zvolí kohokoliv, bude to dobré," pousmál se otec Ivan Fišar.

Veselí včera zavládlo i mezi zlínskými řádovými sestrami. „Mám velkou, opravdu velkou radost," těšila se z výsledku volby sestra Michaela, také z farnosti sv. Filipa a Jakuba ve Zlíně. Uvedla, že společně se sestrami z řádu Karmelitánek bedlivě sledovaly dění kolem konkláve.

„Za Františka I. jsme se modlily, poté jsme šly spát, neboť ráno vždy brzy vstáváme," prozradila sestra. Myslí si, že nový papež to nebude mít jednoduché.

„Jsme zvědavé, jak se mu bude dařit a jakým směrem povede církev. Necháme se překvapit," řekla s nadějí v hlase.

Událost číslo jedna pro věřící nemohla uniknout ani těm, kteří zrovna nebyli u televize či internetu.

„Po sedmé hodině večer zněly celým Zlínem zvony, byli jsme zrovna na náměstí, bylo to moc hezké, hned nás napadlo, že nový papež byl zvolen, protože zvony zněly nezvykle dlouho a z více stran," svěřili se manželé Kůrkovi ze Zlína. Jak Kůrkovi, tak všichni věřící ze Zlínského kraje si nyní kladou otázku, zda nový papež František I. přijede v letošním roce na Velehrad, kdy si Morava připomíná 1150. výročí od příchodu slovanských věrozvěstů svatých Cyrila a Metoděje.

Zvací dopis, který byl určen předchůdci Františka I. Benediktu XVI. s darem závěsného křížku jeli předat krajští radní a zástupci zlínské radnice společně se starostou Velehradu den před dvacátým výročím svatořečení Anežky České již v roce 2009.

„Určitě budeme o pozvání papeže nadále uvažovat, rada Zlínského kraje na svém zastupitelstvu probere tuto záležitost. Nyní počkejme, až proběhne inaugurační mše, zatím je to předčasné," uvedl Ladislav Kryštof, člen Rady Zlínského kraje. Také on cítil po zvolení nového papeže radost.

„Rozhodnutí kardinálů přijímám s pokorou, papež je pro mne autorita," dodal krajský radní Kryštof.

Středeční zvolení Františka I. bylo včera téma číslo jedna i pro ty nejmenší. Mezi žáky Církevní základní školy a mateřské školy ve Zlíně se včera nemluvilo téměř o ničem jiném.

„S dětmi jsme zvolení svatého otec Františka I. probírali na začátku vyučování a celý den jsme průběžně diskutovali na chodbách," uvedl zástupce ředitele školy Martin Vávra. Podle něj děti sledovaly volbu samy na internetu nebo v televizi a také se o to zajímaly. Ani v následujících dnech toto téma nevymizí z vyučování. „V pátek nás čeká Páteční pozastavení, kde tuto významnou církevní událost s žáky 2. stupně znovu připomeneme," uvedl zástupce ředitele Církevní základní školy a mateřské školy ve Zlíně.

Nejen ve Zlíně, ale v celém Zlínském kraji přijaly farnosti zprávu o novém svatém otci s nadšením. Kostely se rozezněly snad v každé obci. Také ve Velkém Ořechově večer oznamovaly zvony tuto radostnou novinu. Duchovní správce z římskokatolické farnosti ve Velkém Ořechově Martin Vévoda, celou událost společně s věřícími sledoval.

„Jsem velmi rád, že máme papeže a jsem rád, že je z tak vzdálené země," svěřil se. Podle něj předcházející svatí otcové přinesli do církve každý něco nového. „František I. podle mne vnese do srdcí všech Evropanů nadšení věřících z Latinské Ameriky. Je totiž potřeba, aby láska a víra šly ruku v ruce a dostaly se do srdcí všech. Podle něj čeká papeže Františka I. jeden velký úkol. „Aby letos přijel na Velehrad," zmínil s nadsázkou Vévoda.