Velitel otrokovických strážníků Tomáš Gromus pro Deník: 156 je přínos

„Je to přínos pro naše obyvatele, jelikož číslo, které dosud využívali, bylo hůře zapamatovatelné než známé 156. Navíc je zdarma a dá se volat i v režimu mobilního telefonu pouze pro tísňové volání," uvedl velitel otrokovických strážníků Tomáš Gromus.

Co trápí nejvíce otrokovické občany z pohledu veřejného pořádku, na co si nejvíce stěžují?

Z podnětů, které občané podávají, to jsou především žádosti o zvýšený dohled na sídlišti Trávníky, kde se zhruba ve čtyřech lokalitách schází mládež, která kouří, popíjí alkohol a chová se hlučně, ruší noční klid a zanechává po sobě také nepořádek. Další podněty občanů přicházejí ze sídliště Moravanské.

Zde opět na dětském hřišti mládež kouří, pije a ruší noční klid, také pokřikuje na kolemjdoucí. Další stížnosti občanů přicházejí z části Baťov, kde se u prodejny na Třídě T. Bati pohybují podnapilé osoby, jsou drzé na lidi, močí v okolí prodejny.

Dále občané poukazují na lidi bez domova, kteří vybírají kontejnery s nepotřebným šatstvem, vytahují jej a dělají nepořádek. Něco si odnesou, co ne, nechávají v okolí kontejneru. Kromě vyjmenovaného řeší strážníci i další případy.

Těch podnětů občanů, které řešíme, je více, třeba otevřené popelnice od bezdomovců, kteří je vybírají, nebo neukáznění cyklisté na chodnících, kteří ohrožují chodce, a také bych vzpomněl na neustálý problém s neukázněnými majiteli psů.

Jak otrokovičtí strážníci tyto problémy řeší?

Kontrolní činnost provádíme pravidelně v rámci směn, s tím, že od podání tohoto podnětu občanů jsme se více zaměřili na tyto lokality. Za uplynulou dobu jsme tak již 8krát řešili mládež na těchto hřištích. Situace jsme vyřešili domluvou a hříšníci byli vykázáni z místa.

Jednou v lokalitě dětského hřiště jsme zjistili, že byl podán alkohol mladistvému. Ten měl v dechu 1,79 promile alkoholu a byl předán rodičům. Poznatek jsme poté předali sociálnímu odboru Městského úřadu Otrokovice. Zajistili jsme také osobu, která mladistvému podala alkohol.

Také jsme řešili třikrát porušení obecně závazné vyhlášky o veřejném pořádku, a to konzumaci alkoholu v místech, kde je to zakázáno, a to v parku před hotelem Baťov.

Co čeká otrokovické strážníky v nejbližší době?

Je letní sezona, takže jsou různé zábavy, více lidí navštěvuje letní zahrádky, dochází ke zvýšenému výskytu rušení nočního klidu. My jsme ale připraveni zasáhnout, aby se lidé mohli nejen bavit, ale také aby zároveň nebyl rušen klid ostatních občanů města.

Dohlížíte i na bezpečnost v okolí vodní nádrže Štěrkoviště?

Co se týče rekreační oblasti Štěrkoviště, tam bezpečnost zajišťuje městská organizace TEHOS. My zde jezdíme na požádání k zajištění veřejného pořádku a na kontrolu dodržování obecně závazných vyhlášek.

Takže nehlídáte zde třeba nudisty jako ve známé komedii o četnících ze Saint Tropez?

(smích) Tak s těmi máme dlouhodobý problém, snad 20 let. Dokonce si myslím, že by bylo lepší, kdyby pro ně mohl být vyhrazen prostor v této rekreační oblasti, ale to už nezáleží na nás.

Jak je na tom spolupráce otrokovických strážníků s ostatními složkami IZS?

Musím říct, že nám naprosto bezvadně funguje součinnost všech složek IZS v případě mimořádných událostí. My většinou při nich zajišťujeme místo proti vstupu nepovolaných osob, kde dále spolupracujeme s policií i s hasiči. S republikovými policisty spolupracujeme i v případě, kdy se dostaneme k trestnému činu, kdy do jejich příjezdu toto místo zajistíme a podle potřeby s ní dále spolupracujeme.

Jaké úkoly jsou ve druhém pololetí před vámi?

Ve spolupráci s odborem dopravy se zapojujeme do celoevropské osvětové kampaně pro občany měst a obcí pod názvem Evropský týden mobility, kdy koordinátorem je Ministerstvo životního prostředí. Na ten se připravujeme ve druhé polovině září. V této kampani budeme provádět besedy se žáky základních škol 4 6 tříd, pak budeme také besedovat se žáky 2. stupně. Dalším počinem v rámci tohoto týdne bude akce Andělé s policisty na přechodech, kdy na přechodech bude policista, strážník a žák anděl. Společně budeme provádět dohled nad chováním řidičů, děti tak uvidí práci a postup policie na těchto místech.

Poslední akcí v týdnu mobility bude dětská policie, tu ale děláme již několik let. V Otrokovicích budou tři stanoviště. Na jednom bude policista a příslušník Celní správy, na druhém policista a strážník a na třetím dopravní policista a strážník. Děti se tak mají možnost seznámit s prací těchto složek. Například jim celníci ukážou vážení kamionů a nákladních vozidel.

Koncem roku také chystáme ve spolupráci s odborem dopravy jako každoročně besedy se seniory.

A co nového čeká otrokovickou městskou policii?

Do našich řad nastoupil od 1. července nový zaměstnanec MP po rekvalifikačním kurzu, který absolvuje, poté se z čekatele stane strážník. Také u nás proběhne částečná obnova vozového parku.

Co říkáte na novou dosažitelnost linky 156 pro otrokovické občany?

Je to zcela jistě přínos pro naše občany, jelikož číslo, které dosud využívali, bylo hůře zapamatovatelné, než známé telefonní číslo 156, které je navíc zdarma.