Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo dotační program nazvaný Dešťovka, pomoci měl především v oblastech, které se potýkají se suchem.

Připravené peníze lidé rozebrali za den

Zájem domácností byl obrovský. Ministerstvem připravených sto milionů korun si žadatelé rozebrali během jediného dne.

„Velký zájem o dotace jsme předpokládali, ale skutečnost v pozitivním smyslu předčila naše očekávání. Rekordní počet došlých žádostí za tak krátkou dobu jen dokládá, že se nám daří motivovat lidi k udržitelnému hospodaření s vodou," komentoval velký zájem veřejnosti ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ilustrační foto
Zlínský kraj večer zasáhnou velmi silné bouřky doprovázené krupobitím

Doplnil, že jeho úřad bude o přidání dalších peněz jednat po vyhodnocení stávajících žádostí.

„Možnost podat žádost se bude samozřejmě týkat i žadatelů, kterým žádosti zůstaly v systému rozpracované, pokud se alokace navýší, bude jim umožněno žádost dokončit a odeslat," ujistil ministr.

Žádosti o dotace z programu Dešťovka se sešly ze všech koutů republiky.

„Největší zájem byl ze Středočeského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, naopak nejméně hlásí Karlovarský kraj," upřesnil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. Ze Zlínského kraje dorazilo 144 žádostí celkem za více než 7,4 milionu korun.

O splachování dešťovkou je velký zájem i ve Zlínském krajiZdroj: Státní fond životního prostředí

Grafika: Státní fond životního prostředí

Lidé ve Zlínském kraji žádají o sedm milionů

Šetřit pitnou vodu chce stále více lidí. Mnozí již mají na zahradách nádoby na sběr dešťové vody. Nyní mohou získat dotaci také na využití dešťové vody pro splachování, případně na využívání přečištěné vody ze sprchy a pračky.

Ministerstvo životního prostředí eviduje velký zájem o dotaci z programu „Dešťovka" zejména z oblastí postižených suchem.

„Celkem bylo k dnešnímu dni (31. 5. 2017) podáno téměř 1 800 žádostí za více než 82 milionů korun," prozradila tiskový mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingová s tím, že celkem má na tento projekt fond připraveno pouze 100 milionů korun, tedy brzy již bude přijímání nových žádostí ukončeno.

Ve Zlínském kraji je nyní podáno 109 žádostí za 5 516 tisíc korun. Největší zájem mají lidé o dotaci na zařízení, které umožní splachování dešťovou vodou.

„Velmi nás těší, že lidé by rádi získali dotaci nejen na nádoby pro sběr dešťové vody a její využití pro zalévání zahrady, ale také pro zajištění využití dešťové vody také v domácnosti, třeba na splachování," uvedla Früblingová.

Zájem je také o přečišťování vody, která byla použita na sprchování, praní prádla nebo mytí nádobí. Tady se již ale jedná o větší investici. Dotační program je proto rozdělen na tři části, aby si lidé mohli určit, jak chtějí do budoucna s pitnou vodou šetřit a jak chtějí využívat vodu již použitou nebo vodu dešťovou.

V současné době mohou dotaci z programu „Dešťovka" využít majitelé rodinných a bytových domů, případně stavaři (stavební firmy) těchto domů.

„Snažíme se již nyní stavět domy s co nejmenší ekologickou zátěží a tedy do budoucna také s akumulátory na přečištěnou, šedou vodu, ale rád bych upozornil, že mnohdy se u těchto ekologických aktivit jedná také o lobby firem," shodují se Deníkem oslovené stavební firmy.

„Některé věci se mohou tvářit ekologicky a přitom napáchají více škody, než užitku," upozorňují.

„Je ale skvělé, že si lidé uvědomují, že je třeba s pitnou vodou šetřit," domnívá se Früblingová.

Podle vyjádření Státního fondu životního prostředí by se splachování toalet dešťovou vodou mohlo brzy stát běžným standardem.

Čtrnáctý ročník soutěže O nejlepší Jablůneckú jabkovicu a o nejlepší jabkovú buchtu se konal v sobotu 3. června v Jablůnce.
VIDEO: Koštovali jablka. Hlavně v kapalném stavu