Zámecká restaurace ve Zlíně přišla o dalšího provozovatele

„Nájemní smlouva uzavřená s posledním nájemcem byla ukončena k poslednímu prosinci loňského roku. V současné době je Zámecká restaurace uzavřena. Město už zveřejnilo záměr na pronájem prostor v Soudní ulici na úřední desce od 12. listopadu do 9. prosince. V tomto termínu ale nepřijal magistrát žádnou nabídku. Záměr proto opět zveřejní v průběhu měsíce ledna,“ sdělil mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.

Upřesnil, že poslednímu provozovateli restaurace účtovala radnice nájem za nebytové prostory o výměře 778 metrů čtverečních 37 500 korun za čtvrtletí. Nájemné za vybavení restaurace a kuchyně se pohybovalo ve výši 9 tisíc korun za čtvrtletí.„Za poslední kvartál loňského roku snížil magistrát nájem za nebytové prostory na částku pět tisíc korun a za nájem věcí movitých na stejnou částku,“ doplnil mluvčí s tím, že energie a služby na provoz restaurace hradil nájemce přímo dodavatelům energií.

Právě extrémní suma za energie byla hlavním důvodem odchodu Huberta Rýce, který současně provozuje ve Zlíně restauraci Dolce Vita. Další příčinou ukončení provozu byla pak nízká návštěvnost restaurace.„Všichni se mě ptají, proč jsem ze zámku odešel. Když se jich zeptám, kdy byli naposledy v tamní restauraci na jídlo, tak řeknou, že před pěti lety,“ poznamenal Rýc. Zřejmě ekonomická situace podle něj nutí lidi k tomu, aby luxusní restaurace nenavštěvovali.

Provozní ale musel platit kromě nájmu i vysoké částky za elektřinu. „V kuchyni není plyn a nejde tam ani přivést. Silně pochybuji o tom, že se v dnešní době najde zájemce, který by zámeckou restauraci vzal. Musel by to být člověk s opravdu velkým kapitálem,“ dodal Rýc. Osobně by si to prý však přál, protože je mu líto, že musel sám zámek opustit.

Radnice o pronájmu za symbolickou cenu v současné době neuvažuje. Údržba uzavřené restaurace ji stojí přibližně 50 tisíc korun měsíčně.Restauraci na zámku navštěvovali zejména fajnšmekři a milovníci dobrého vína. Zlínští obchodníci tam zvali často na pracovní obědy či večeře své obchodní partnery. Politici také hostili v zámku vzácnější návštěvy. Zástupci magistrátu využívali k oficiálním poradám a setkáním primátorského salonku. Ani ten prý ale nebyl několik měsíců obsazený.

Před Hubertem Rýcem provozoval pět let Zámeckou restauraci ve Zlíně Pavel Ševčík, současný provozní Valtické hospůdky na třídě Tomáše Bati.S radnicí se ale prý v roce 2009 nedohodl na dalším fungování restaurace pod jeho vedením. „Nechci to více rozmazávat,“ sdělil Ševčík.

Vedení města před rokem a půl tvrdilo, že Ševčík neplatil po nějakou dobu nájem. Jak byl vysoký? Sedmdesát čtyři tisíce korun měsíčně, informovala před rokem a půl někdejší mluvčí magistrátu Marie Masaříková.Údajně i proto, že město restaurační zařízení v letech 2003 až 2005 nákladně opravilo. „Do rekonstrukce Zámecké restaurace město investovalo celkem pětadvacet milionů korun včetně vybavení nádvoří,“ sdělila tehdy Masaříková.

Zlínský deník na FacebookuZlínský deník na Twitteru