Na podrobné hodnocení je ještě brzy. Dokumenty si chci v klidu znovu projít a zkonzultovat některé návrhy s odborníky. Ale vzhledem k faktu, že se koncepce připravovala skoro rok a představení její konečné verze bylo několikrát odloženo, očekával bych přece jen dílo kvalitativně i kvantitativně dotaženější.

Které části oceňujete a ke kterým máte výhrady?
Oceňuji snahu o vybalancování ekonomických faktorů a rozsahu zdravotní péče. Chybí mi v ní např. podrobnější zdravotnické analýzy či modely, návrh řešení personální stabilizace a třeba i parametry selhání. Představený materiál vlastně ani nemůže být kompaktní, protože jde o jakýsi kompilát koncepcí jednotlivých oborů, které zatím nejsou převedeny na společného jmenovatele.

Na začátku pracovního semináře se hejtman pokusil vyvrátit fámy, které kolem koncepce vznikly. Kde se podle vás vzaly?
Fámy vznikly nejspíše jako reakce na dokument předložený v únoru tohoto roku.

Ilustrační foto.
Voda nad zlato. Kraj trpí suchem

Z úst kritiků zaznělo, že v centru pozornosti koncepce nestojí pacient a ta neuvádí, jak se změny nemocných dotknou. Souhlasíte s tím?
Ano, očekával bych daleko větší orientaci na pacienta.

Kvitujete propojení nemocnic zřizovaných krajem se soukromým poskytovatelem zdravotní péče Agelem? Dokázalo by nemocnicím pomoci?
Spíše ne. Případné propojení se soukromým poskytovatelem zdravotní péče by pravděpodobně nebylo příliš přívětivé k pacientům. Řada dobře informovaných kolegů se obává, že by mohlo dojít např. k rušení méně „lukrativních“ oborů či oddělení.

Jak hodnotíte reakci hejtmana na projev poslankyně Gajdůškové, která přednesla závěry kulatého stolu?
Možná jsem ze staré školy a budu nařčen ze sexismu, ale přece jen bych při komunikaci s ženou očekával více galantnosti. (smích)

Doktor Pavel Hroboň na nesouhlasné reakce se slučováním oddělení uvedl, že pacientovi je jedno, co je na dveřích oddělení napsáno, že vyžaduje zejména kvalitní péči. Souhlasíte?
Zcela jistě to není jedno pacientovi, který byl dlouhodobě zvyklý na určitou kvalitu péče, která byla garantována právě jmény lékařů na dveřích uvedenými.

Newcastleská choroba, neboli pseudomor drůbeže se objevil v Šanově. Utraceno bylo již  70 slepic.
Veterinární karanténa na Zlínsku. V chovu drůbeže v Šanově se objevil pseudomor


Vám osobně sloučení oddělení v Baťově nemocnici kompletně změnilo život. Domníváte se, že sloučení bylo dobrým rozhodnutím?
Nedomnívám se, že to bylo dobré rozhodnutí a nevěřím, že sloučení oddělení vyřeší personální či jiné problémy. Oddělení nukleární medicíny před sloučením dlouhodobě fungovalo k naprosté spokojenosti pacientů i odesílajících lékařů, což nyní už bohužel neplatí. Ačkoliv jsem teď jako kritik sloučení terčem dehonestací a různých směšných obvinění, například že svojí dovolenou či odchodem z nemocnice ohrožuji pacienty, za tímto názorem si stojím a dále stát budu. A pokud budoucnost ukáže, že jsem se mýlil, budu s ohledem na pacienty jenom rád.

Primář sloučeného oddělení Jiří Tesař se nechal slyšet, že váš odchod z nemocnice nebyl žádoucí. Naopak by ocenil, kdybyste ve spolupráci pokračoval. Proč odcházíte?
Nechci být přítomen ztrátě dobrého jména, či dokonce zániku oddělení, na jehož chodu jsem se podílel 22 let. Proto jsem dal výpověď. Kromě výše uvedeného nejsem už totiž schopen s určitými kolegy spolupracovat ani z lidského hlediska. Ilustrovat to může např. úsměvné obvinění, že jsem se choval, jako by mi oddělení patřilo. Vzniklo pouze na podkladě toho, že jsem o něm hovořil jako o svém oddělení. Budu o něm i nadále hovořit jako o svém, protože jsem zde strávil prakticky celý svůj dosavadní profesionální život, něco zde se spolupracovníky vybudoval a není mi jedno, co s oddělením dále bude.

Bývalý hejtman Mišák současnému hejtmanovi vytknul, že nejen na pracovištích, ale i ve společnosti panuje z důvodu nejasností kolem koncepce špatná nálada, která způsobuje nervozitu personálu. Domníváte se, že nově představená koncepce situaci uklidní?
Obávám se, že nová koncepce už tak neklidnou hladinu krajského zdravotnictví jen dále rozvíří. 

Jiří Čunek
Koncepce zdravotnictví budí rozpaky