Kačírková a sdružení Jinákrajina, které spoluzakládala, potřebují od svých sympatizantů vybrat 84 tisíc korun.

Kaple II je součástí krajinného projektu Kříže cesty sochy krajina lidé.

„Bude tvořena dvěma vztyčenými plechy o rozměrech 600 cm x 200 cm x 1,8 cm, které budou od sebe vzdáleny tak, že se mezi ně bude dát vstoupit a které se budou kývat ve větru. Má stát přes údolí na opačném kopci od Kaple I, která už u Šarov několik let stojí.

Opticky se oba body budou propojovat, vznikne ojedinělý architektonický projekt vycházející ve filosofické rovině ze sakrálního umění," prozradila Kačírková s tím, že pozemek pro Kapli II už byl zakoupen.

Na crowdfundingovém portálu www.hithit.com mohou zájemci přispět libovolnou částkou od symbolické padesátikoruny až do 78 tisíc korun. Jako poděkování získají například signované artefakty Pavly Kačírkové.

„Projektem chceme vzbudit zájem nejen místních obyvatel o okolní krajinu, která má být přirozenou součástí životního prostředí obcí," dodala talentovaná umělkyně, která v minulosti získala za instalaci Kaple I u Šarov prestižní Cenu Josefa Hlávky.

Sbírka potrvá měsíc

V těchto dnech má Jinákrajina necelých deset procent potřebné částky. Sbírka bude trvat ještě zhruba měsíc. Pokud se peníze nepodaří vybrat, organizátoři všechny příspěvky dárcům vrátí. Občanské sdružení Jinákrajina vzniklo za účelem snadnějšího prosazování realizace dlouhodobého projektu Kříže cesty sochy krajina lidé v katastrech obcí Šarovy, Lhota, Salaš a Bohuslavice u Zlína.

Tento projekt je postupně realizován od roku 2007, kdy byl zpracován návrh instalace Křížové cesty. Všech čtrnáct křížů bylo následující rok trvale osazeno podél jedné z mála průchozích cest vedoucí z obce Šarovy do polí na kopec nad vesnicí.

Současně s tímto projektem byl zpracován návrh soch kaplí, které navazují na Křížovou cestu, a jsou tak jejím pokračováním v polích uvedených obcí. Pro instalaci Kaple I získalo sdružení souhlas majitelky pozemku a v roce 2010 byla originální stavba v krajině instalována a slavnostně odhalena.

Sdružení se snaží o návrat člověka do kulturní krajiny, která se postupně díky necitlivému způsobu hospodaření stává pouhým předmětem podnikání. Situace je o to zoufalejší, když současný uživatel, který zde hospodaří, opravdu jen podniká a nerespektuje přírodní a geografické danosti. (poh)