Její zřízení přislíbilo vedení státního podniku poté, co začátkem července přestěhovalo hlavní pobočku do svitovského areálu mimo centrum. Město oceňuje, že lidé nejsou k dění ve svém bydlišti lhostejní.

„Chápou, že jsme na „stejné lodi," že jedině společně můžeme přesvědčit poštu o tom, že v centru krajského města by alespoň několik přepážek být mělo," prohlásil k dosavadnímu zájmu o hlasování primátor Miroslav Adámek.

Nadále platí, že pro malou poštu v centru Zlína hlasují nejen obyvatelé města, ale i lidé z blízkého i vzdálenější­ho okolí.

V souvislosti s novou pobočkou zaslalo vedení České pošty před několika dny na zlínskou radnici dopis, ve kterém mimo jiné sděluje, že „byla zahájena jednání o zajištění prostor pro zřízení pošty v oblasti Jižních Svahů – Nivy – Vršava."

„O případném zřízení pobočky v centru Zlína není v tomto dopise ani slovo. Což vůbec nekoresponduje s jednáním České pošty v předchozích měsících, během kterých si její zástupci prohlédli na náměstí Míru a v jeho okolí hned několik míst a pro své přepážky si vybrali prostor, ve kterém dosud sídlí Galerie pod radnicí," upozornil náměstek primátora Aleš Dufek, který společně s Miroslavem Adámek jednání s Českou poštou vede.

Státní podnik přitom už o pobočce na náměstí Míru nebo v nejbližším okolí nehovoří a to s odůvodněním, že jej omezuje vyhláška Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

„Ta stanovuje dostupnost pošt. Zde je jasně vymezeno, kde pobočky být musí, jak k nim mají lidé mít daleko apod. Pokud bychom tedy zřídili druhou pobočku v centru města, pak by docházelo ke zdvojení obsluhy veřejnosti v těchto místech," vysvětlila mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Město sice tvrdí, že jej podnik o zmíněné vyhlášce spravil, ovšem nikdy jasně neřekl, že by to měl být důvod zřízení pobočky v centru takříkajíc odpískat. „Naopak, vedením pošty jsme byli ujišťováni, že nic není definitivní a i k naší petici budou při rozhodování o umístění přepážek v centru přihlížet," sdělil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Snaha města a jeho obyvatel však nakonec skutečně může mít podle ČTÚ rozhodující význam. „Nic, ani zmíněná vyhláška totiž České poště nebrání otevřít novou pobočku tam, kde je po poštovních službách spotřebitelská poptávka a kde si podnik vyhodnotí, že z ekonomického hlediska takové rozhodnutí dává smysl," uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

„V souvislosti s tím zlínský magistrát nadále apeluje na obyvatele města, aby, pokud si přejí přepážky v centru, aby připojili svůj hlas k naší anketě, s níž bude město pokračovat v jednáních s poštou," vysvětlil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Podle něj bude anketní kampaň pokračovat až do pátku 22. listopadu. Podpisové archy jsou vystavené v informačním centru v přízemí radnice, hlasovat je možné i prostřednictvím webu města.

„Stále věřím tomu, že pokud se pro poštovní přepážky v centru našeho města vyjádří dostatečně vysoký počet lidí, tak je Česká pošta do centra vrátí," konstatoval Miroslav Adámek.