Spirit sídlí v elegantní, prosklené, nicméně na energie mimořádně náročné budově, což v kombinaci s platy zaměstnanců zatím představuje pro zájemce neřešitelný problém.

„Několik nezávislých výpočtů se shodlo na tom, že celoroční a celodenní provoz restaurace znamená zaplatit jenom na energiích a mzdách částku tři až čtyři miliony korun ročně. Za této situace je logické, že se do jeho provozování nikdo nehrne," konstatoval náměstek primátora Dalibor Stříbný, který se tímto problémem zabývá.

Nájemce se město snažilo najít už ve čtyřech výběrových řízeních. Přestože se nabídky scházely, vítěz vždy od smlouvy odstoupil. Do posledního výběrového řízení, které bylo vypsáno koncem loňského roku, se dokonce nikdo nepřihlásil.

V současné době město zajišťuje provoz Spiritu pouze na jednotlivé akce či na přání zákazníků. Většinou je otevřen při koncertech Filharmonie Bohuslava Martinů, která má v Kongresovém centru své sídlo.

„Zároveň zvažujeme další možnosti, jak restauraci zprovoznit dlouhodobě. Bez úprav, které povedou k zásadnímu snížení provozních nákladů, to však zřejmě nepůjde," předpokládá Dalibor Stříbný. Restauraci Spirit navrhla architektka Eva Jiřičná, která je autorkou i Kongresového a Univerzitního centra. Poprvé otevřena byla v roce 2010. (poh)