Ministerstvo životního prostředí eviduje velký zájem o dotaci z programu „Dešťovka“ zejména z oblastí postižených suchem. „Celkem bylo k dnešnímu dni podáno téměř 1 800 žádostí za více než 82 milionů korun,“ prozradila tiskový mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingová s tím, že celkem má na tento projekt fond připraveno pouze 100 milionů korun, tedy brzy již bude přijímání nových žádostí ukončeno. Ve Zlínském kraji je nyní podáno 109 žádostí za 5 516 tisíc korun. Největší zájem mají lidé o dotaci na zařízení, které umožní splachování dešťovou vodou.

„Velmi nás těší, že lidé by rádi získali dotaci nejen na nádoby pro sběr dešťové vody a její využití pro zalévání zahrady, ale také pro zajištění využití dešťové vody také v domácnosti, třeba na splachování,“ uvedla Früblingová.

V neděli 28. května 2017 se ve zlínském Kongresovém centru konala veřejná aukce filmových klapek.
Dražba klapek: vynesla téměř 2 miliony korun

Zájem je také o přečišťování vody, která byla použita na sprchování, praní prádla nebo mytí nádobí. Tady se již ale jedná o větší investici. Dotační program je proto rozdělen na tři části, aby si lidé mohli určit, jak chtějí do budoucna s pitnou vodou šetřit a jak chtějí využívat vodu již použitou nebo vodu dešťovou.

V současné době mohou dotaci z programu „Dešťovka“ využít majitelé rodinných a bytových domů, případně stavaři (stavební firmy) těchto domů.

„Snažíme se již nyní stavět domy s co nejmenší ekologickou zátěží a tedy do budoucna také s akumulátory na přečištěnou, šedou vodu, ale rád bych upozornil, že mnohdy se u těchto ekologických aktivit jedná také o lobby firem,“ zmínil jednatel stavební firmy Purlive Daniel Tkáč.

„Sám se cítím být ekologicky zaměřený, ale některé věci se mohou tvářit ekologicky a přitom napáchají více škody, než užitku,“ upozornil.

„Je ale skvělé, že si lidé uvědomují, že je třeba s pitnou vodou šetřit,“ domnívá se. Podle vyjádření Státního fondu životního prostředí by se splachování toalet dešťovou vodou mohlo brzy stát běžným standardem.

Národní šampionát mažoretek a twirlingu České republiky 2017 v Otrokovicích v sobotu 27. května 2017. Zúčastnily se jej mažoretky z celé Moravy.
VIDEO: Stovky mažoretek bojovaly o postup v Otrokovicích

Marcela Kaniová