První den hlasování až do včerejší osmnácté hodiny vypadal celkem standardně. Nuda tam ovšem nebývá stále, prozradili Deníku členové žlutavské volební komise.

„Několikrát se stalo, že někdo společně s volebními lístky vhodil do urny i občanský průkaz. To pak musí dotyčný čekat až do soboty, kdy se urna může otevřít," usmívá se dlouholetá členka komise Marcela Stoklásková, která v ní poprvé zasedla v roce 1998.

Kromě občanek v urně si vzpomíná také na další vtipnou perličku.

„Řada starších lidí v průběhu těch let, co tu sedávám, zašla za plentu a vrátila se bez lístku. Na naše nechápavé dotazy, kde je mají, pak odpovídali, že už je přece hodili do urny. Ta je ovšem mimo plentu. Oni ty lístky hodili do odpadkového koše na papír," popsala se smíchem Stoklásková.

Společně s dalšími členy komise chystá volby asi čtyři dny. „Nachystáme lístky, rozneseme je lidem po obci a pak se staráme tady," popisuje žena s bohatými zkušenostmi.

Ráno kontrolují pečeť na urně

V pátek večer musí komise zajistit i to, aby se přes noc k urně s volebními lístky nikdo nedostal. Ve Žlutavě prý problémy nejsou.

„Zapečetíme ji, zamkneme do určené místnosti a ráno opět vytáhneme. Když je pečeť v pořádku, můžeme pokračovat. V opačném případě bychom museli řešit velký problém, to se nám ale naštěstí zatím nikdy nestalo," oddechla si Stoklásková.