Energetická společnost EG.D. se znovu snaží prosadit léta připravovanou výstavbu stožárů vysokého napětí na 29,5 kilometrů dlouhé trase mezi Slušovicemi a Slavičínem. Stavba koridoru s až třicet metrů vysokými sloupy má podle energetiků zkvalitnit a více zabezpečit dodávku elektřiny ve Zlínském kraji.

Proti záměru se však už dříve postavily Želechovice nad Dřevnicí, Provodov, Dolní Lhota, Petrůvka, Podhradí či Zádvěřice-Raková a nyní se k ním připojily také Luhačovice. Obcím se nelíbí především necitlivý zásah do tamních Vizovických vrchů, Luhačovického zálesí a chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.

Zahájení prázdnin na koupališti v Otrokovicích přilákalo davy lidí.
Otevření opraveného koupaliště v Otrokovicích přilákalo téměř dva tisíce lidí

Například podle starosty Luhačovic Mariana Ležáka stavba stožárů bude mít dopad na tamní cestovní ruch spojený s lázeňstvím a na kvalitu bydlení.

„Ať už za první republiky, během války nebo v době komunismu si nikdy nikdo nedovolil tuto krajinu narušit nebo ničit,“ uvedl starosta s tím, že tamní lázeňská krajina je navíc ohodnocena vysokým stupněm rekreačního potenciálu, který je nad úrovní celé republiky.

„Nepopíráme potřebu elektrické energie, ale je nutné najít řešení, které je ohleduplné k místnímu prostředí,“ dodal Ležák.

Vedení elektřiny pod zemí?

„Stožáry tady nepatří, úplně to zničí zdejší krajinu. Musí přeci existovat i jiné řešení,“ shodlo se několik Deníkem oslovených obyvatel z dotčené oblasti.

„Neumím si představit, že přijedu do Luhačovic a budu se dívat z okna dívat na stožáry. K lázním to prostě nepatří,“ kroutila hlavou Renata Nováková, která každoročně navštěvuje luhačovické lázně.

Obce proto už dříve navrhovaly změnu trasy či vedení elektrické energie pod zemí. Výsledkem však je pouze posunutí některých stožárů.

„V projektu došlo v minulých letech k určitému dopracování detailů na základě připomínek, které jsme obdrželi z různých stran. Zásadní požadavek na změnu trasy vedení zapracovat možné nebylo, ale snažili jsme se zanést maximum možných připomínek a snažili jsme se hledat další možnosti,“ sdělil mluvčí EG.D Roman Šperňák.

Dodal, že vedení elektřiny pod zemí není v této lokalitě možné kvůli členitosti území.

„V některých kritických úsecích mohou být s určitým omezením použity například nižší stožáry za cenu toho, že jich ale musí být více a podobně,“ vysvětlil mluvčí.

Ve Zlíně využívají k léčbě pacientů po covidu HILT laser.
Léčba po covidu? Ve Zlíně používají speciální laser

Energetici však podle Šperňáka při přípravě stavby a přepracování původního záměru čerpali ze zkušeností z jiných podobných akcí.

„Zohlednili jsme hodnocení vlivu na prvky ochrany přírody, na krajinný ráz atd. Využili jsme také připomínky a návrhy předních nezávislých odborníků v této oblasti,“ doplnil mluvčí.

Společnost už svůj záměr oznámila také Zlínskému kraji a odevzdala dokumenty potřebné k vydání stanoviska EIA, které pojednává o vyhodnocení vlivů na životní prostředí. Kraj si aktuálně nechává zpracovat oponentní posudek.

Historie celého projektu

Původní záměr stavby stožárů vysokého napětí mezi Slušovicemi a Slavičínem pochází z konce 90. let. První zamýšlená trasa přitom vedla přes rekreační území v Pozlovicích, proti čemuž se postavilo nově vzniklé občanské sdružení, lidé také sepsali petici. V roce 2006 se navíc celý případ dostal až k ústavnímu soudu, po kterém museli energetici trasu přepracovat do současné podoby.

Se záměrem přišla energetická společnost znovu v roce 2017. Obyvatelé dotčených obcí tehdy sepsali i petici, která s více než osmi tisíci podpisy zaslali tehdejšímu hejtmanovi Jiřímu Čunkovi. Následně v roce 2020 přišli energetici s dokumentací, kterou však krajští úředníci vrátili k přepracování.