Na „cudné" billboardy si řidiči zvykli. Ty s kráskami ruší jejich pozornost při řízení

Je tomu tak i v Šarovech, Bohuslavicích u Zlína či Bílovicích. Poutače na erotický klub ve Veselí nad Moravou se nelíbí starostům dotčených obcí ani místním lidem.

„S umístěním billboardů osobně nesouhlasím. Ohrožují bezpečnost provozu a kazí vzhled obce. Bohužel všechny jsou na soukromých pozemcích, a tak s tím mnoho nezmůžeme," prozradil František Langr, starosta obce Šarovy. Zdejší billboardy leží v žaludku i řadě místních. Na nevhodnost poutačů tak vedení obce lidé upozornili.

„To víte, že se nám to nelíbí, vždyť je to ostuda," myslí si paní Marie ze Šarov.

Zdejší úřad má, stejně tak jako okolní obce, s omezením billboardů problém.

„Na erotickou reklamu si zde lidé skutečně stěžují. Vedli jsme i jednání s majitelem budovy, na které je poutač umístěný. Bohužel neúspěšně," doplnil Langr.

Zkušenost s omezením billboardů mají však v nedaleké Březnici. Zdejšímu úřadu už se množství reklamních poutačů nelíbilo, a zastupitelé tak řekli dost.

„Z poutačů umístěných v naší obci nemáme žádný příjem a ty stávající nijak zvlášť nemůžeme omezit. Už v roce 2006 jsme však přijali obecně závaznou vyhlášku, která nové umístění dalších reklamních poutačů zakazuje," vysvětlil Josef Hutěčka, starosta Březnice. Pohár trpělivosti přetekl, když měl u přechodu pro chodce a autobusové zastávky u hlavní cesty vyrůst další billboard.

„To už nám přišlo opravdu nebezpečné a další billboardy od té doby v obci nepřibyly," připomněl starosta Březnice.

Na nebezpečnost billboardů přitom dlouhá léta upozorňují i odborníci z organizace Besip.

„Billboardy jsou nebezpečné v tom, že odvedou řidičovu pozornost. Při řízení rozhodují setiny sekundy. V koloně pak každé ohlédnutí znamená náraz. Nejvíc nebezpečné jsou poutače na dvou stojanech. Při nárazu do betonové nebo kovové konstrukce má náraz vždy vážné následky," prozradila Lucie Hauserová z organizace pro bezpečnost provozu Besip. Podle ní mohou billboardy zakázat stavební úřady nebo se mohou bránit i obce. Tak jako v případě Březnice se to však týká jen nově plánovaných poutačů, ne těch stávajících. Poutače se kromě starostů nelíbí ani policistům.

„Podle nás poutače nemají u silnic co dělat. Bezpečnosti provozu rozhodně nepřidají a pro řidiče jsou rizikem," potvrdil Petr Jaroš, preventista zlínských policistů.

Situace se postupně mění alespoň u dálnic. Pomohla změna zákona. Díky ní už od dálnic zmizely desítky nebezpečných reklam.

„Během loňského roku zmizelo od dálnic na sedm desítek billboardů. Počítáme s tím, že se tempo odstraňování reklamních zařízení od dálnic nezpomalí. Chceme dostát slibu, že se tento problém musí řešit," uvedl David Čermák, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic.

Podobný problém však Ředitelství silnic Zlínského kraje řešit nemusí.

„Požadavky na umístění billboardů u krajských silnic jsou minimální. Na našich pozemcích v ochranném pásmu nyní ani žádný billboard neevidujeme," potvrdila Jitka Škrabalová z Ředitelství silnic Zlínského kraje.

Reklamní poutače jsou tak dnes v drtivé většině v soukromých rukou a na soukromých pozemcích. Kvůli erotické reklamě zasedala v minulosti i zastupitelstva v Uh. Hradišti nebo Uh. Brodě. Lidé si často stěžovali na reklamní letáky, které nacházeli den co den za stěrači svých aut. V drtivé většině případů šlo právě o reklamu na erotické kluby. Právě kvůli častým stížnostem tak tuto formu reklamy v obou slováckých městech zakázali.

„O této problematice se bavili i radní ve Zlíně. K žádnému konkrétnímu omezení zatím nedošlo. Do budoucna to však není vyloučené," doplnil Zdeněk Dvořák, mluvčí zlínského magistrátu.

LUKÁŠ FABIÁN