Ostrým zatáčkám u Vizovic se budou moci řidiči vyhnout za tři roky. Začíná se letos

Už za pár dnů se začne s drobnými přípravnými pracemi. Těžká technika nastoupí na jaře. Po dokončeném obchvatu by se mohli řidiči projet v roce 2017.

„Pro region i Lhotsko to bude obrovský přínos. Cesta se nejen urychlí, ale bude i bezpečnější. Hlavně v zimě tu bývá dost dopravních komplikací. Řidiči tady musí být k sobě velmi ohleduplní," nepochybuje o významu obchvatu Petr Žůrek, místostarosta obce a ředitel Místní akční skupiny Vizovicko a Slušovicko. Důvody stavby jsou jasné.

Současná trasa je nepřehledná a vlivem malé šířky vozovky neumožňuje bezpečné předjíždění. Za nepříznivých klimatických podmínek, zejména v zimním období, se situace v obci značně zhoršuje. Ostré zatáčky jsou příčinou častých dopravních nehod.

„Současná trasa celkově omezuje plynulost dopravy, hlavně kamionové," říká Jan Studecký, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR.

Obchvat Lhotska

Ředitelství silnic a dálnic ČR bude mít stavbu na starosti. Podle pamětníků se snad dokonce už jednou obchvat stavět začal.

„Vzpomínají, že v padesátých letech tu byli i dělníci, ale přišla nějaká krize, byli odvolaní a už se nevrátili. Některé terénní úpravy jsou patrné dodnes," připomíná zajímavost místostarosta Žůrek. Ostatně trasa obchvatu už je patrná i nyní. Kácení vegetace už začalo a v plánu jsou ještě letos další práce.

„Rádi bychom zahájili přeložku sítí. Záleží však také na povětrnostních podmínkách. Hlavní stavební práce začnou na jaře," uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Ještě předtím, než lokalitu znehodnotí těžká technika, je v plánu představební archeologický průzkum.

„Smlouvu máme už od roku 2009, ale vše se zpozdilo. Co se tam dá či nedá najít, zatím netuším," informoval Miroslav Popelka, archeolog pro Zlínský kraj.

Samotná stavba řeší přeložku stávající silnice I/49 od konce města Vizovice. Pokračuje obchvatem Lhotska, za kterým se opět připojí na stávající trasu silnice I/49.

„V současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby. Podpis smlouvy s vítězným zhotovitelem předpokládáme ve druhé polovině listopadu a zahájení stavby od prosince letošního roku," doplnil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.