Pokud novela projde Senátem i Poslaneckou sněmovnou, může začít platit už do příštího roku

Kubera se domnívá, že navrhovaná novela je naprosto logická. „Obec také nezodpovídá za úraz, který se vám stane na zahradě,“ uvedl. Jeho návrh v současnosti projednává Senát. Pokud jej odsouhlasí, začne jej projednávat Poslanecká sněmovna. „Platit by mohl od nového roku,“ upřesnil Kubera.
Pokud majitelé přilehlých domů chodníky neudržují, hrozí jim až třicetitisícová pokuta. „Většinou však stačí pouze upozornění a lidé si před domem uklidí,“ sdělila mluvčí zlínských strážníků Šárka Škubalová. S tím, že by někoho pokutovali, se dosud nesetkala.

Magistrát: Bylo by těžké sehnat lidi

Magistrátu se překládaná novela návrhu vůbec nelíbí. „Nedokážu si představit, jak bychom zimní údržbu prováděli,“ odvětil náměstek primátorky Miroslav Šenkýř. Kromě nákupu nových speciálních multikár by museli zaměstnat další lidi. „Je to sezonní práce. A už vidím, jak někomu v neděli večer zavolám, on brzy ráno vstane a půjde odklízet sníh,“ vysvětlil možný problém s personálem.

Město se v současnosti stará o 240 kilometrů místních komunikací.
Technické služby v Otrokovích obhospodařují 85 kilometrů. Pro ně by novela zákona znamenala především nákup nové techniky a zaměstnat další lidi. „Už teď na zimní údržbu vynakládáme kolem devíti set tisíc ročně,“ uvedl mluvčí otrokovické radnice Milan Plesar. Okolik, to je prý ale zatím těžké odhadnout.

Bělovský starosta Jiří Přecechtěl označil ironicky návrh zákona za výborný nápad. „Pro lidi je samozřejmostí, že si sami okolo svého obydlí pozemek udržují,“ míní. „I když novelu poslanci neschválí, už se o to začnou zajímat a někteří se jí budou snažit zneužít,“ popsal Přecechtěl situaci, kdy už se setkal s člověkem, který argumentoval odpovědí -vždyť ten pozemek není můj. „Obecní rozpočet by případná změna zatížila o padesát až sedmdesát tisíc, což je navýšení nákladů téměř o sto procent,“ prozradil starosta, který ročně hospodaří se dvěma miliony.

Někde se stará o chodníky obec už teď

V Tlumačově úklid doposud funguje tak, že obyvatelé nemovitostí přiléhajících k chodníku zajišťovali v případě sněžení nebo náledí jeho průchodnost do doby, než ji budou moci zajistit zaměstnanci obce. „Když není nikdo doma nebo v domku bydlí starší lidé, tak vypomůžou sousedé či sníh s mírným zpožděním odstraní obecní pracovníci,“ vysvětlil tlumačovský starosta Jaroslav Ševela.

Jelikož provádí údržbu permanentně, velkou změnu by novela obci nepřinesla. Stejně by tomu bylo i v Oldřichovicích. „Obyvatelé nejsou vůbec zvyklí se o chodníky starat,“ řekla starostka Marie Bartková.
Občané by změnu zákona uvítali. „Jakmile napadne sníh, musím otravovat sousedy, aby mi jej odklízeli třeba třikrát denně,“ uvedla dvaašedesátiletá Oldřiška Houšťová ze Zlína, která jej kvůli nemoci sama odklízet nemůže. Devětadvacetiletý Michal Babušík z Lukova by se místo odklízení věnoval jiným činnostem. „Lehl bych si třeba k televizi,“ prozradil.