Po dlouhých pěti letech měli lidé v sobotu možnost pohlédnout do zákulisí výroby otrokovické společnosti Continental Barum. Přišly jich tisíce. 

Ten letošní byl slavnostnější než ty předchozí, protože se nesl již dopředu v duchu oslav spojení firem Barum a Continental, a to před pětadvaceti lety, kdy došlo k vzájemnému podpisu smlouvy s koncernem Continental v prosinci 1992.

Od roku 1993, kdy Continental Barum funguje, pořádala tato společnost den otevřených dveří potřetí, ten poslední před pěti lety navštívilo 12 tisíc lidí.

„Pevně věřím, že dnes tady můžeme očekávat až 14 tisíc návštěvníků,“ doufal v sobotu krátce po otevření bran veřejnosti Jan Pavlíček, ředitel divize ESH Continental Barum. 

„Návštěvníci měli možnost si prohlédnout výrobu osobních plášťů včetně haly HTC1, ale i výrobu komerčních plášťů včetně loni otevřené rekonstruované haly pro nákladní pláště, výrobu vulkanizačních forem a zkušebnu plášťů,“ uvedla za společnost Continental Barum tisková mluvčí Regina Feiferlíková. 

Evakuace zaměstnanců a zákazníků v obchodním centru ve Zlíně Malenovicích
Muž, který dal fotopast do kabinky, zůstane bez trestu

V hale High-Tech Cell 1 nebo HTC1 se vyrábí od roku 1999 pláště na osobní vozidla 1618 palců, zejména kategorie UHP (Ultra High Performance výkonné vysokorychlostní pláště). Kapacita haly je 4 tisíce plášťů denně při 24 hodinovém provozu. Celkem tři „barumácké“ haly vyrobí 21 milionů osobních plášťů ročně.

„Při testování bylo zjištěno, že naše pláště zvládnou i více než 380 kilometrů v hodině,“ pochlubil se Jan Pavlíček s tím, že by zvládly i 400 kilometrů za hodinu. V Guinnessově knize rekordů je pneumatika ContiSportContact Vmax zapsána jako nejrychlejší sériově vyráběná s rychlostí právě 380 km/h. 

A protože si výjimečný den v otrokovickém Barumu nenechaly ujít celé rodiny, zejména těch, kteří tady pracují, byl pro všechny připraven bohatý doprovodný program.

Prohlídka techniky podnikových hasičů, občerstvení, stánky a další atrakce nenechaly návštěvníky na pochybách, že zvolili ten nejlepší způsob, jak si mohli uplynulou sobotu užít. 

DĚLÁM TADY PĚT LET A JSEM SPOKOJENÝ 

„Netušila jsem vůbec, kde tatínek pracuje a jak to tady vypadá,“ musím říct, že je borec,“ ocenila Anetka Procházková z Morkovic-Slížan svého tatínka, když na vlastní oči mohla vidět jeho práci.

V sobotu 9. září 2017 se ve Žlutavě konal IV. ročník divácky nejatraktivnější soutěže  - TFA - hasičský svalový víceboj.  Dobrovolní hasiči nejen ze Zlínského kraje museli prokázat, co umí.  Čekalo je hodně disciplín.
Siláci z řad dobrovolných hasičů tahali ve Žlutavě i traktorovou pneumatiku

„Dělám tady pět let a jsem tady spokojený,“ usmál se šestatřicetiletý David Procházka, který nesl na ramenou při prohlídce i malého syna. 

Perličkou prohlídky byl vzduchovod sloužící k odvedení vzdušniny kontaminované etanolem do teplárny ke spálení.

„Při výrobě silika směsí dochází k chemické reakci v komoře hnětiče za vývinu par etanolu. Tuto vzdušninu nebylo možné bez vyčištění vypouštět do vnějšího prostředí. Proto byl zvolen jako optimální způsob spálení v teplárně, kde je kontaminovaná vzdušnina využívána jako spalovací vzduch pro teplárenské kotle,“ vysvětlil Jan Pavlíček s tím, že jen loni tak 658 tun lihu z Continental Barum vytápělo Otrokovice a okolí. 

JSTE VÍTÁNI 

Ve společnostech koncernu Continental v Otrokovicích zajišťuje výrobu plášťů zhruba 4950 zaměstnanců a bezpochyby patří mezi největší zaměstnavatele v kraji. Ti, kterým se v prostorách společnosti při dni otevřených dveří zalíbilo, však mohou rozšířit velkou rodinu Barum, vždyť volná pracovní místa zde pro ně stále mají. „Sto lidí, dobrých, bereme,“ usmál se ředitel divize EHS Jan Pavlíček. 

Fanděte našim třem kráskám
Fanděte našim třem kráskám