„Užíváme si to tady celá rodina. Jsme tu už asi potřetí a ani letos nelitujeme. Ty staré autobusy jsou prostě nádhera," pochvalovala si například návštěvnice Jana Bednářová, která sem dorazila s dcerou a manželem.

Od samého rána mohli lidé využít možnosti projet se historickými vozy městské hromadné dopravy, které jezdily po celý den mezi vozovnou v ulici Podvesná a obratištěm Sportovní hala ve Zlíně. Cestující přepravovaly například červený historický trolejbus Škoda 9 Tr s modrou vlečkou Karosa B 40 nebo třeba zapůjčený autobus z Technického muzea v Brně Škoda 706 RTO MTZ. Tím se svezl například Zdeněk Hajda s přítelkyní.

„Byl to zážitek. Jeli jsme v přívěsu, kde se to celé trochu třáslo. Ty červené kožené sedačky jsou pro tehdejší dobu opravdu typické," smál se.

V areálu vozovny byl připraven také bohatý program: prohlídka dílen a pracovišť údržby, exkurze na dispečinku, výstava, hry pro děti a mnoho dalšího. Lidé se tak mohli dozvědět spoustu informací z historie městské hromadné dopravy i zajímavosti o nových vozech, které denně převáží po městě stovky cestujících.

K vidění tady byl například trolejbus typu Škoda Solaris Tr 26, který disponuje třiačtyřiceti místy k sezení, osmašedesáti k stání a zatáčky ve Zlíně musí zdolávat i při své délce dvanáct metrů a hmotnosti jedenáct tun. Jeho cena se blíží k jedenácti milionům korun. Jízdu v tomto voze zpříjemňuje cestujícím klimatizace. Návštěvníci si ho mohli prohlédnout výjimečně i z řidičské kabiny. To si nejvíce užívaly děti, které se mohly posadit za volant.

Během dne pak byla v provozu také druhá mimořádná autobusová linka, která převážela cestující mezi vozovnou, sídlem Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje v Přílucké ulici a Státním okresním archivem ve Zlíně-Klečůvce, kde byl také pro návštěvníky připraven bohatý program spojený s prohlídkami.

Od devíti do šestnácti hodin prošlo v sobotu branou vozovny dopravní společnosti zhruba čtyři tisíce devět set lidí. Letos se den otevřených dveří uskutečnil už po dvanácté. První ročník se konal v roce 2004 u příležitosti 60. výročí zahájení trolejbusové dopravy ve Zlíně.

„Těší nás, že můžeme každoročně přinést něco atraktivního do života lidí ve Zlíně. Naše dny otevřených dveří se staly akcí pro fanoušky MHD i pro celé rodiny," shrnul ředitel DSZO Josef Kocháň.