Vánoční punč a muffiny

Ve stánku nabízejí nejen pravý vánoční punč s ovocem. Mají i něco na zub. Sladké muffiny domácí výroby jsou z vanilkového těsta. Zdobí je krásně našlehaná tmavá poleva. Ochutnat můžete i švýcarský kravský sýr.

Horké kaštany a občerstvení

Pochutnat si můžete na haluškách, pečených bramborách, bramborácích a pečených kaštanech. Jedlé kaštany k nám dorazily z východu. Jsou plné vitaminů a v minulosti se používaly jako lék proti kašli.

Maďarské speciality

Najdete zde peprné čabajky s pálivou paprikou i pasty různých příchutí. Stánek nabízí laskominy, díky kterým si maďarská kuchyně získala jméno na celém světě. Pasty jsou prý vhodné do gulášů a omáček.

Moravská zabijačka

Jitrničky a tlačenky z českých prasátek pochází ze Staré Břeclavi. Jsou čerstvé jeden den se prase zabíjí, další den se dělají zabijačkové dobroty a třetí den už čerstvá jelítka leží na prodejním pultu stánkařů.

Francouzský punč

Zlíňanům prý nejvíce chutná finský punč. Složení je prosté: vodka smíchaná s vínem a kořením. Vše je dochuceno ovocem podle libosti a přání zákazníků. Francouzský punč je o něco jemnější. Je v něm rum s griotkou.

Domácí bramboráky

„Jsem z Bohumína, ale do Zlína se rád vracím. Jsou tu velmi příjemní lidé, kterým chutnají naše bramboráky," říká majitel stánku Jakub Rohel. Musím podotknout, že bramborák se zelím sypaný sýrem je vážně bašta.

Staromoravský punč

Pro děti zde mají přichystaný nealkoholický punč. Dospělí si však spíše raději pochutnají na tom alkoholickém, který mohou podle libosti dochutit ovocem, jablkem, ananasem, višněmi či pomerančem.

Trdelníky

„Včera při rozsvěcení vánočního stromku jsme prodali dvě stě trdelníků," usmívá se prodavačka Milena. Lidé nejvíce kupují skořicové. Na odbyt prý jdou i ořechové trdelníky. „Ty mi také chutnají nejvíc," dodává paní Milena.

Punč a sušenky

Červený a bílý punč si můžete dát buď s alkoholem, nebo bez alkoholu. Pravý domácí punč se jistě neobejde ani bez brusinek a domácích sušenek. Jsou prý arašídové. K zakousnutí mají i jablečné bábovičky s javorovým sirupem.

Občerstvení Slunečnice

Kromě párku v rohlíku zde nabízejí opravdovou domácí gulášovku. Prý ji vaří nedaleko odtud v kotli. Zítra se návštěvníci vánočního jarmarku mohou těšit pro změnu na štědrou porci domácí kyselice.

Zabijačka

Výrobky jsou od řezníka z Lechotic. Jeho chloubou jsou například domácí salámy, které se udí dvanáct hodin. Obsahují téměř devadesát procent masa. Takovou dobrotu v supermarketu rozhodně nekoupíte.