Voda by se v něm měla začít znovu objevovat na konci příštího týdne, aby mohla letošní plavební sezona bez problémů začít.

V těchto dnech se dokončuje opevnění levého břehu u přístaviště ve Starém Městě. „Jedná se o panely fungující jako vlnolamy. Ty původní se totiž ztratily kvůli některým nenechavcům nebo sjely do vody, kde se rozpadly,“ vysvětlil Jiří Durďák ze Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě.

„Celková délka obnovovaného úseku je sto dvacet metrů. Náklady se vyšplhaly na přibližně čtyři sta tisíc korun,“ upřesnil provozní náměstek Povodí Moravy v Uherském Hradišti Jiří Barouš.

Zásadních oprav se v tomto roce dočkaly dva shybky v katastru obce Babice. Shybky jsou v podstatě malé akvadukty, díky nimž se mohou mimoúrovňově křížit dva vodní toky.

„U Babic se Baťův kanál kříží s Kudlovickým potokem a potokem Vrbka. Obě tamní shybky dostaly novou betonáž horních částí, po kterých vede trasa kanálu,“ nastínil Barouš.

Rekonstrukci přivítal starosta Babic Miloslav Maňásek. „Voda si cestu vždycky najde i u shybek, navíc když jsou z šestatřicátého roku. Pro obec by bylo velmi nepříjemné, pokud by došlo k jejich protržení,“ zamyslel se starosta.

Vodní stezka se dočkala také pravidelné každoroční údržby, která obnáší vyčištění plavebních komor především od nánosů bahna a větví.

Vzhledem k hustotě provozu, který od května do října na této netradiční dopravní tepně panuje, provádí správce vodní cesty údržbu mimo hlavní sezonu.

„Nemůžeme omezovat lidi, kteří tok využívají. Natož firmy, které tam působí,“ podotkl Barouš.