„Letos bylo trnek sice málo a tak každý jen s těžkým srdcem odtrhávala část úrody od kvasu, přesto jsme jich daly na vaření dohromady na dva metráky,“ poznamenal čestný prezident SUT Květoslav Trávníček.

Přestože hlavní společenské dění začalo až odpoledne, již do rána se několik nadšenců staralo o nepřetržité mnohahodinové míchání budoucích povidel.

Zodpovědná práce přilákala i zvědavé děti, které si takzvané drcání musely také vyzkoušet. Každý si pak mohl čerstvých povidel také líznout. Vůně švestek na hřiště tentokrát přilákala na tři stovky místních i přespolních návštěvníků.

Letos bohatý program a pojídání povidlových specialit jako byla povidlová omáčka s uzeným, doprovázela Cimbálová muzika z Velehradu.

Novinkou bylo i fotbalové utkání ženských týmů Pinklenky a Ajax Medlovice, které jinak patří tradičnímu břesteckému dění. Zápas nakonec v normální hrací čase skočil 2:2. Na penalty však zvítězily těsně domácí Pinklenky.

První vaření trnek ještě na sucho v sále sportovní haly konalo v roce 1997. O roku 1998 se s několika málo přestávkami vaří povidla doopravdy.