Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VIDEO: Udělat dobrou klobásku je alchymie

Machová - /FOTO, VIDEO/ Vůně kmínu, česneku i dalších ingrediencí přilákala v sobotu do kulturního sálu v Machové na Zlínsku desítky místních i přespolních obyvatel. Volila se tam totiž královna domácích klobásek. A porotou se stali právě samotní návštěvníci.

15.3.2009
SDÍLEJ:

V Machové na Zlínsku se soutěžilo o královnu všech domácích klobásek.Foto: DENÍK/Matej Slávik

Do soutěže se přihlásilo celkem patnáct vzorků, které byly očíslované. Každý porotce pak chodil od jednoho ke druhému a podroboval ho svým chuťovým buňkám.

„Teda není to vůbec jednoduché. Já ale dávám přednost více kořeněným, takže svého favorita už tady mám,“ prozradila Machovanka Zdeňka Fryštacká.

Důležitou roli podle ní hraje i vzhled klobásky. „Nesmí být moc mastná, ale zase ani ne příliš vysušená. Prostě taková akorát. A musí mít i pěknou strukturu a barvu,“ vypočítala dále návštěvnice.

Její hlas tak nakonec dostal vzorek s číslem 13. To zase Daniel Macek a Lukáš Dosoudil dali přednost číslu jedna. „Ta je úplně nejlepší,“ pochvalovali si oba svou favoritku a ještě si šli přidat.

Košt klobásek pořádají machovští hasiči druhým rokem.

„Nápad vznikl, no prostě v hospodě. Seděli jsme s chlapama a povídali si, co kdo do každé klobásky dává, a dohadovali se, kdo z nás má ten nejlepší recept. No a skončilo to tím, že jsme se domluvili, že každý donese vzorek a necháme posoudit, kdo z nás ji má nejlepší. A tak vznikl úplně první klobásový košt,“ povyprávěl historii velitel hasičů Jaromír Brázdil.

I jeho klobáska soutěžila o tu nejdokonalejší. „Já ale netuším, pod kterým je číslem. To ví jen jeden jediný člověk,“ prozradil dále hasič.

Podle něj základ dobré klobásky tvoří česnek a sůl. „Pak má každý už tu svou tajnou ingredienci a poměr koření, který ale žádný kuchař neprozrazuje. Ale především se to musí dělat s chutí a s láskou,“ pousmál se Brázdil.

„Je to prostě hotová alchymie. Zkouší se do ní přidat trochu toho, pak zase něčeho jiného, až dojdete ke kýženému výsledku,“ reagoval další z organizátorů koštu Josef Benek. I on ale neprozradil, co dělá klobásku klobáskou. „Je to tajemství,“ zamrkal.

Porota ale nakonec rozhodla, že královnou klobásek se stane ta, která se ukrývala pod číslem dvanáct. Za její výrobou stál Vladimír Hradi .

Machová však o víkendu nebyla jedinou obcí, kde se pořádal košt. Například milovníci slivovice mohli v sobotu zavítat do Kaňovic na Zlínsku, kdo zase upřednostňoval víno, zamířil do Tlumačova na Otrokovicku.

Autor: Šárka Šarmanová

15.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Fanoušci ševců jedou na fotbal. Ilustrační foto

Na Kodaň zdarma. Fastav pro fanoušky znovu vypraví speciální vlak

Ilustrační foto.

Ve středu ve Zlínském deníku: Prvňáčci z Vlachovic, Pozlovic a Hřivínova Újezdu

AKTUALIZOVÁNO

Kouč Zlína Svoboda: Veselý neměl důvod se mstít

Dvě třetiny působili bez energie. Až ve třetí části se beran zase probudil. Hokejisté Aukro Berani Zlín stáhli Honejskem a Šťastným ztrátu z 1:4 na 3:4 a šli za vyrovnáním. Jako v neděli s Plzní. Čtvrtá trefa Zlína visela ve vzduchu.

Posílení spojů ve Zlíně

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice oznámila, že posílí v dušičkovém období autobusové linky, které používají cestující k jízdám na místní hřbitovy.

Čím jde žena v politice výš, tím jich v ní působí méně. Ostré lokty jsou potřeba

Jsou považovány za něžné pohlaví, v politice ale umějí mít leckdy stejně ostré lokty jako muži. Pokud nechtějí, aby je s trochou nadsázky dav silnějšího pohlaví rozdrtil, musí si u něj získat autoritu. Ženy ze Zlínského kraje, které působí v politice, se prostě nevzdávají. Ať působí na jakékoliv úrovni.

Expert podle soudu uvedl úmyslně nepravdu v posudku

Odvolání zamítnuto. Slova, která určitě v úterý nechtěl od senátu krajského soudu ve Zlíně slyšet Jan Hemza z Brna, soudní znalec v oboru zdravotnictví, odvětví chirurgie, který je současně také uznávaný neurochirurg.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení