Potíže spojené s rekonstrukcí pocítí naplno lidé v nejbližších dnech. Hanácké náměstí totiž slouží pro řadu šoférů jako parkoviště.

„Jakmile budeme mít povolení od dopravního inspektorátu, uzavřeme jej. Opět otevřené by prostranství mělo být až po ukončení veškerých prací, což je plánované zhruba na polovinu příštího roku,“ upozornil Josef Koplík, vedoucí odboru rozvoje kroměřížské radnice.

S náhradními prostory řidiči podle starosty Miloše Malého počítat nemohou. „Není kde jim nějakou odstavnou plochu zřídit, město má dané hranice. V podstatě není jediná plocha, která by sloužila k parkování a nebyla by využívána. Jít do toho, že bychom třeba zlikvidovali Bezručův park a udělali z něj obrovské parkoviště, je zcestná myšlenka,“ podotkl starosta.

Přestavba náměstí zahrnuje úpravu někdejšího asfaltového vojenského nástupiště v náměstí, vybudování kašny, dětského hřiště a malého amfiteátru. „Jako první se dělníci pustili do demolice betonových bloků a zídek v zadní části Hanáckého náměstí. Poté přijde na řadu frézování asfaltu,“ přiblížil úpravy Koplík.

Náklady na celou akci jsou vyčíslené na pětatřicet milionů padesát šest tisíc korun. Čtyřiadvacet milionů přitom na přestavbu poskytla Evropská unie. „Zbytek uhradí město ze svého rozpočtu,“ poznamenal Koplík. Po rekonstrukci se Hanácké náměstí stane plnohodnotnou součástí města. „Bude spojnicí mezi městským centrem a sídlištěm Zachar. Prostranství také nabídne příjemné odpočinkové místo s posezením pod vzrostlými stromy. Navíc tu budou moci parkovat osobní auta i autobusy s turisty, čímž jim ušetříme kus cesty. Původní parkoviště pro autobusy totiž bylo až v Chropyňské ulici,“ vysvětlil starosta Miloš Malý.

Přestože jedna z budov lemující Hanácké náměstí je dějištěm mnoha činností, sídlí tam třeba Klub filatelistů nebo Klub Velehradská, komplikací se návštěvníci obávat nemusejí. „Přestavba se nás nijak nedotkne. Máme vchod z Velehradské ulice, takže nám to nikterak vadit nebude,“ potvrdila vedoucí Klubu Velehradská Jana Bartová.

Problémy nepocítí ani autoškoly, které z Hanáckého náměstí mimo jiné při zkouškách vyjíždějí. „Není to žádný problém. Větších ploch je ve městě více, najde se jiné místo, odkud budou vyjíždět,“ uzavřel starosta.