Roky se o něj snažili, až teď se dočkali. V Sazovicích, obci čítající více 700 obyvatel, mají konečně svůj vlastní kostel. Je nový, moderní a uplynulou sobotu jej před zraky stovek lidí zasvětil svatému Václavovi, národnímu českému patronu a patronu obce Sazovice, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner coby hlavní světitel.

„Investice do kostela se vyplatí, pokud dobře přijmeme návod k použití. Při koupi jakoukoliv mašinku dobře nastudujete, než ji zapnete, abyste ji nepokazili. Když věci dobře užíváte, nesou užitek. Tento kostel, když budete dobře užívat, také ponese obrovský užitek, a to nejen pro ty, kteří zde budou. Je zasvěcený setkávání člověka s Bohem. Mám radost, že se stavějí nové kostely i dnes," pronesl ke stovkám věřícím při slavnostní bohoslužbě arcibiskup.

Vítání občánků. Ilustrační foto.
FOTOGALERIE: Vítání občánků v roce 2017. Podívejte se

Kostel svatého Václava má kapacitu 105 míst k sezení a 100 míst k stání. Všichni se dovnitř vejít nemohli, přenos tak kamery přenášely ven na plátno, kde stovky lidí mohli mši svatou sledovat. „Když je dobrá vůle a lidé se dají dohromady, tak se každé dílo určitě podaří. Bylo nádherné, kolik se tu sešlo stovek lidí v jednom duchu. To se málokdy podaří," netajil dojetí Mirek Jančík ze Zlína. Je přesvědčený, že za komunistů by se stavba nepodařila. „Na konci bohoslužby zazněla dobrá myšlenka, že když se staví kostel, je dobrá společnost. Tak můžeme být rádi, že takovou máme. A mladí by si toho měli vážit," dodal Mirek Jančík.

Martin Bódiš u krajského soudu ve Zlíně
Martin Bódiš prý řídil pod vlivem drog

Stavbu kostela ve středu obce podnítil Spolek pro výstavbu kostela svatého Václava v Sazovicích, zahájena byla v polovině března roku 2015. Má okrouhlý tvar, svým měřítkem vychází z pražské kaple svatého Václava. „Nový kostel je fakt úžasný, opravdu velice krásný. Byla jsem překvapena jeho vnitřním prostorem. Z venku se zdá, že moc velký není, ale když se podíváte dovnitř, je nádherný, krásně prosvětlený a velký," pochválila stavbu Iveta Gajová ze sousedních Tečovic. Nový svatostánek uchvátil také Ludmilu Rýznarovou z Tečovic. „Moderní doba si žádá svoje. Kostel je perfektní, krásně zařízený. Mají tam křížovou cestu, svatostánek, zvonkohru, obrazy i ostatky patrona našeho národa a ostatky svaté Zdislavy," řekla Deníku Ludmila Rýznarová.

Petr Holík
Holík na horské dráze. Z Paříže odcestoval domů

Sazovice patří do farnosti Mysločovice, jejíž kostel zůstává pro věřící stěžejním. Nový kostel svatého Václava je prozatím filiálním. „Mše v něm budou bývat každou první a třetí středu v měsíci. Kostel je požehnáním pro tuto obec a lidi, kteří v ní žijí. Je velice krásný," sdělil kněz mysločovické farnosti Michal Šálek. 

Základní údaje o kostele svatého Václava v SazovicíchVýška: 12 metrů
Stavba kostela zahájena: 16. března 2015
Zvonkohra požehnána: 28. 9. 2016 generálním vikářem Josefem Nuzíkem
Celkem prostavěno: 25 351 042 Kč
Předpokládané náklady k úplnému dokončení stavby: 700 000 Kč
Žehnání pozemku: 14. března 2015
Svěcení kostela: 13. května 2017 arcibiskupem Janem Graubnerem