Když zapíše mé jméno do knihy návštěv, sedám si na chvíli dovnitř.

II. Segment na Jižních Svazích. Je tady pult, na němž jsou nezbytné seznamy nájemníků, knihy oprav, ale i telefonní seznam. V rohu je obrazovka, do které jsou přenášeny záběry z kamer, jež jsou umístěny u každého vchodu do domu. Nechybí intercom, telefony a pohodlná křesla.

Vtom k okýnku přichází starší, malá nabručená paní v klobouku. „Kolikrát jsem vám říkala, abyste mi poštu tohoto pána neházeli do schránky!" rozčiluje se a podává vrátnému Jiřímu Březíkovi obálku.

Po ubezpečení pana Březíka, že to poštovnímu doručovateli ráno vyřídí, paní spokojeně odchází.

„Tak to tady prostě někdy chodí," povzdechne si vrátný a něco si zapíše do sešitu na stole. Ptám se, kolik ve druhém segmentu bydlí lidí. „V současné době by to mělo být 1230. Říkám mělo, protože spousta z nich tady nebydlí, je tu hodně volných bytů," naznačuje vrátný.

Jiří Březík dříve sloužil v I. segmentu a má možnost porovnat oba domy. „Na druhém segmentu je to klidnější, i když i tady se najdou darebáci, kteří ničí interiér domu nebo ruší noční klid. Rozhodně je to tu ale lepší," říká vrátný s tím, že o pořádek a čistotu v domě se pečlivě starají domovník Pokorný a uklízečka Adámková. „A moc dobře," chválí je vrátný Březík.

Před segmentem potkávám obyvatelku Janu Turečkovou. Bydlí tady prý asi rok. Nelíbí se jí, že je v blízkosti bytového domu spousta hospod.

„V noci tady opilci křičí, sedí na lavičkách a dělají rámus," stěžuje si Turečková. Ona ani ostatní nájemníci tak prý nemohou v noci pořádně spát. Také cena nájmu se jí zdá vysoká. Platí za byt 2+kk téměř sedm tisíc korun. Přitom chodby a interiér domu jsou neudržované a zničené.

Nově příchozímu Josefovi Vránovi tak nevadí nepořádek, ale spíš štěkání psů.

„Štěkají už brzo ráno. Stěžovali jsme si, ale nepomohlo to," povzdechne si a posune si na hlavě klobouk. Je to pamětník, vždyť tady bydlí třicet let. Vlastně od doby, kdy byl II. segment postaven. Za celou dobu jej zde nejvíc zasáhla smrt mladé dívky, která kvůli nešťastné lásce vyskočila z okna. S bydlením je jinak celkově spokojený, jen se mu nelíbí, že je zde hodně volných bytů.

Problém s volnými byty trápí i dalšího nájemníka Jiřího Ondřejku. Právě přichází od dlouhé řady schránek a přidává se k našemu hovoru.

II. Segment na Jižních Svazích. Na snímku Ondřejka Jiří, 57 let„Je tu spousta volných bytů a chybí nájem za ně. Navíc pokud město vystěhuje nějaké neplatiče, kteří byt vybydlí nebo zničí, musí tento byt opravit. Náklady pak poznáme všichni ve zvýšeném nájmu," dodává trochu nazlobeně.

„Někteří nově nastěhovaní nájemníci si jako by ani neváží toho, že mají možnost bydlet. Dělají dost slušně řečeno nepořádek, ničí výtahy a podobně. Taky mi velice vadí, že se krade květinová výzdoba z chodby," dodává Ondřejka.

Přibyli nečistotní nájemníci

Dříve si takových věcí snad ani nevšímal, jezdil po montážích a doma se zdržoval málo. Po úrazu je však ve II. segmentu téměř stále a má možnost všechno vidět jinak. Po chvíli slyším podobný názor z úst mladé maminky Lenky Snopkové.

„Bydlím zde už 28 let, téměř celý svůj život. Ale v poslední době se tady vyskytuje hodně nájemníků, od kterých je tu špína a nepořádek. Chtěli bychom se už kvůli dětem odstěhovat. Na druhou stranu si myslím, že je zde dobrá občanská vybavenost a udělalo by mi velkou radost snížení nájmu. Vždyť za byt 2+kk platíme měsíčně 8500 korun," poznamenala.

II. Segment na Jižních Svazích. Na snímku Marta Kovářová, 38 letMezitím do vestibulu domu přibíhá malá holčička a za ní přichází její maminka Jana Kovářová. Nastěhovala se sem v březnu letošního roku. Bydlení ve II. segmentu se jí zdálo z nabízených variant jako nejlepší. Má malé děti, které jí zabírají spoustu času a o poměrech kolem nemá tušení.

Pak se ale zamyslí a přiznává, že se jí nelíbí, když někdo ničí zařízení, které má sloužit všem. S těmito slovy vchází do pomalovaného, před časem nově zrekonstruovaného výtahu.

JANA ZAVADILOVÁ

O co se ve II. segmentu stará město Zlín?

Úklid v domě ve Středové ulici č. p. 4786 zajišťuje město dle Smlouvy o poskytování úklidových služeb a služeb technických pracovníků. Zajišťuje také práci domovníka a ostrahu objektu, stejně tak dezinsekci. U posledních dvou dezinsekcí, které proběhly v březnu a dubnu letošního roku, nebylo zpřístupněno 30 z 360 bytů. Letos se podařil zrekonstruovat osobní výtah v hodnotě 1 111 112 Kč bez DPH.

Příští rok plánuje město rekonstrukci elektroinstalace a společné televizní antény v celém domě (dle projektu v částce za 17 milionů korun) a rekonstrukci druhého výtahu.

Lenka Kováříková, pověřená zastupováním vedoucí střediska techniků, Magistrát města Zlína