Město muselo ke změnám názvů ulic shodného jména přistoupit kvůli elektronizaci veřejné správy. Podle zákona musejí být totiž názvy ulic v katastru obce zcela jednoznačné. Přejmenování musí být hotovo do konce června.

Dublování zakázáno

„Smyslem přejmenování je dosáhnout toho, aby ve Zlíně měla jeden název pouze jedna ulice. Dosud je tomu tak, že například název Nadhumení mají ulice v Prštném a Mladcové, což je nově proti smyslu zákona," přiblížil člen Komise pro názvosloví a místní orientaci Tomáš Lang.

Klíč, podle kterého bude v přejmenovávání město postupovat, je jednoduchý. Název budou měnit ty ulice, v nichž má nahlášený trvalý pobyt menší počet lidí a kde má svá sídla méně firem ve srovnání s ulicemi se stejnými názvy v jiných částech města.

„Důležitou informací je to, že obyvatele ulic, kterým bude změněn název, nebudou platit za výměnu dokladů. Náklady spojené s výměnou občanského průkazů a dalších dokumentů uhradí město, pokud tyto úkony bude provádět," informovala tajemnice magistrátu Helena Eidová.

Mezi obyvatele Zlína, kterých se radikální změny dotknou, patří i Anna Bařinová. Bydlí v ulici Náves v Mladcové, která brzy změní své jméno na ulici Návesní. Zato pro ulici Náves v Prštném se nic nemění. „Jsem už stará osoba, takže z dalšího chození po úřadech nadšená nejsem," krčí rameny Bařinová.

Na druhou stranu uznává, že přejmenování ulice své opodstatnění má. „Kolikrát k nám přišel dopis, který patřil úplně někomu jinému. Pošťák si jen přečetl adresu a automaticky šel k nám, přitom měl zamířit do Prštného," usmívá se zlínská seniorka.

Že podobné případy nejsou ničím mimořádným, potvrzuje i mluvčí České pošty Marta Selicharová. „Při dublování názvů ulic nedokáže naše vnitřní databáze zásilku správně nasměrovat na příslušný doručovací okrsek. Zásilky se v takovýchto případech třídí podle pomocných údajů, jako je PSČ, uvedená městská část, čísla popisná, názvy firem a mnohdy i podle jmen adresátů a osobní znalosti doručovatele daných lokalit," objasnila Selicharová.

Pokud všechny uvedené možnosti správného doručení selhaly, musela pošta vrátit zásilku zpět odesílateli k upřesnění. Tomu by nyní měl být konec.

Chystané přejmenování ulic se ve Zlíně dotkne zhruba 370 obyvatel, stovky fyzických a dvaceti právnických osob. Povinnost přejmenovat ulice má přitom v současné době nejen Zlín, ale i další města v České republice, včetně Zlínského kraje.

Ulice, kterým změní jméno

Ulice Náves katastrální území Prštné a Mladcová. Nový název v místní části Mladcová bude Návesní.

Ulice Nadhumení katastrální území Prštné a Mladcová. Nový název v místní části Prštné bude Nad Humny.

Ulice Polní katastrální území Zlín a Malenovice. Nový název v místní části Malenovice bude Polní I, Polní II.

Ulice Potoční katastrální území Štípa a Příluky. Nový název v místní části Příluky bude Želechovická, převezme tedy jméno sousední ulice, která se tím jakoby prodlouží.

Ulice Smetanova katastrální území Zlín a Malenovice. Nový název v místní části Malenovice bude B. Smetany.

Ulice Vysoká katastrální území Malenovice a Zlín. V místní části Malenovice nyní převezme název sousedních ulic Červnová a Slatiny, které se tím prodlouží.