„Očkování bez předchozí registrace je možné ve Zlíně, v Luhačovicích a Uherském Hradišti. Zájemci o toto očkování se mohou dostavit v pracovních dnech v době od 8 do 15 hodin,“ uvedla mluvčí kraje Soňa Ličková.

„Prosíme, aby lidé využívali tento čas. V případě pozdějšího příchodu budou zájemci naočkovaní, ale je nutné počítat s tím, že přednost budou mít registrovaní. Chceme zabránit dlouhým frontám a zajistit, pokud možno, plynulé očkování pro všechny zájemce,“ dodal hejtman Radim Holiš.

Na třech místech

Očkování bude prováděno ve zlínské PSG aréně, v Luhačovicích v budově IVF Czech Republic (Zdravotní středisko) a v Uherském Hradištiv Medical Plus (budova Residence Hradební, naproti OD Billa). Do dalších očkovacích míst v kraji je i nadále nutná registrace přes odkaz:https://registrace.mzcr.cz/.

Na cestu za vakcínou proti nemoci covid-19 bez předchozí registrace se chystá například Stanislav Vicherek ze Vsetína.

„Dříve jsem váhal, jestli se mám nechat očkovat. Tohle mi v mé volbě pomohlo,“ komentoval nové možnosti zájemce. Podobně je na tom Martina Karešováz Kroměříže.

„Tohle je řešení, jak vše uspíšit,“ uvedla.

„Pro neregistrované zájemce o očkování budou připraveny očkovací látky Janssen od společnosti Johnson&Johnson (jedná se o jednodávkovou vakcínu) a Comirnaty od společnosti Pfizer/BioNTech (dvoudávková vakcína vhodná pro zájemce již od 12 let věku),“ připomněla za Krajskou hygienickou stanici Zlín mluvčí Vendula Ševčíková.

„Vakcína Janssen je doporučena hlavně lidem nad 60 let, za určitých podmínek a po konzultaci s lékařem je možné ji aplikovat i mladším,“ doplnil Michal Pisár, primář Urgentního přijmu Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně a koordinátor velkokapacitního očkovacího centra ve Zlíně, které právě KNTB zajišťuje.

Nepřizpůsobiví lidé a bezdomovci
Bezdomovci u nádraží? Do konce prázdnin to bude minulost, slibuje primátor

Podle informací Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně využívá očkovací místo v PSG aréně k očkování registrovaných zájemců i nadále vakcíny Comirnaty od výrobce Pfizer/BioNTech a Spikevax od firmy Moderna.

„Očkování je důležité pro zvládnutí pandemie, navíc je bezpečné. Závažné nežádoucí účinky se vyskytují zcela raritně. Běžné nežádoucí účinky jsou pak zvládnutelné a předvídatelné,“ zmínil Michal Pisár.

Podle mluvčí KNTB Renáty Večerkové budou muset lidé, kteří se přijdou nechat očkovat bez registrace už ve středu, zřejmě na tento výkon čekat ve frontě.

„Zatím netušíme, kolik přijde zájemců. Měli by předpokládat, že budou muset čekat,“ uvedla Večerková s tím, že nemocnice dál preferuje systém očkování po předchozí registraci.

„Neregistrované očkování“ bude od zítřka prováděno také v Uherském Hradišti, a to pouze v zařízení Medical Plus.

„Vysvětlovat proč je důležité mít proočkován co největší počet obyvatel je jistě zbytečné, kdo chtěl být očkován, ten se již očkovat nechal, případně se očkuje ještě nyní,“ přiblížil za společnost Ivan Dokoupil.

Připomněl, že se chystá také Letní filmová škola, na kterou budou dohlížet i pracovníci Krajské hygienické služby a další složky.

„Řada osob by tak mohla ještě s předstihem reagovat a naočkovat se jednorázovou vakcínou a vyhnout se tak řadě kontrolních testů během LFŠ a nejen té, samozřejmě,“ zmínil Ivan Dokoupil.

Uherskohradišťská nemocnice očkuje stále jen registrované zájemce. „Zatím o jiné variantě ani neuvažujeme,“ uvedla pro Deník mluvčí nemocnice Lucie Sedláčková.

Ilustrační foto
Cyklostezka podél Dřevnice bude dva víkendy uzavřena