„Mohu informovat, že dnes vyhlásím zákaz vstupu a lovu na infikovaném území, v takzvané červené zóně. Je to pásmo vymezené ohradníky, konkrétně Lípa, Slušovice, Březová, Lukov, Fryšták a Zlín - Vršava. Na tomto území bude vydán úplný zákaz vstupu,“ uvedl v úterý Jiří Čunek. 

Dosud do zamořené oblasti s výskytem nákazy nemohli vstupovat lidé pouze se psy, počínaje středou bude platit zákaz téměř pro všechny.

„Bohužel se například na jednom poli objevili jezdci na koních, jelikož jiná značka než zákaz vstupu se psy zatím není. Budeme teď proto kontaktovat všechny chovatele koní blízko oblasti a přeznačíme ceduli na zákaz vstupu všem občanům,“ informoval hejtman. Na respektování budou podle něj dohlížet policisté.

Za porušení zákazu vstupu může být udělena pokuta až 20 tisíc korun. 
Zákaz se podle něj nebude týkat těch, kteří tam bydlí, mají povolení, dále myslivců či třeba zemědělců.

„Tento zákaz vstupu bude uplatněn do doby trvání stavu, který jsme vyhlásili, tedy do 29. srpna,“ upřesnil. Nebude se moci lovit žádná zvěř a bude zakázáno vstupovat na toto území.

„Dále jsme dohodli, že mysliveckým sdružením nakoupíme chladicí boxy. Vybrali jsme takové, kam se vlezou tři až čtyři kusy odlovených divočáků. V nich je budou moci uskladnit, než do čtyřiadvacet hodin získají rozbory, zda jsou infikované či nikoli. Poté mohou buď zdravé kusy zpracovat, v opačném případě je musí odvézt do kafilerie,“ nastínil Jiří Čunek. 

Nově se také zvyšuje zástřelné za odlov divočáků ze současné tisícovky na dva tisíce. „Tím se snažíme myslivce maximálně motivovat k odlovu zvěře. Na druhou stranu ovšem myslivcům také ztíží situaci: od poloviny měsíce smí totiž lovit dančí zvěř. To ale kvůli opatřením platícím takřka do konce měsíce není možné,“ vysvětlil hejtman.

Lov tak oddálí o dobrých čtrnáct dní. Myslivci nejsou příliš nadšeni, ale nemají na výběr.

„Nelíbí se mi posunutý odlov dančí zvěře, ale na druhou stranu toto rozhodnutí chápu. Mohli bychom totiž kvůli tomu rozehnat potenciálně nemocné divočáky. Jinak navýšení střelného se nám líbí, hejtman tak vyšel vstříc našim požadavkům. Tisíc korun totiž bylo málo. Museli jsme totiž zaplatit poplatky a odvoz do kafilérie,“ konstatoval Zdeněk Hluštík, předseda okresního mysliveckého spolku Zlín. 

Kompletní zákaz vstupu do zamořeného území pak starostové dotčených obcí vítají. „Nedá se nic dělat, je to nutné. V oblasti by měl být klid, lidé by snadno mohli šířit nákazu, třeba jen na oděvu. Mor je virové onemocnění,“ konstatoval starosta Lukova Jiří Jangot. (jk)

Ilustrační foto
Africký mor potvrdili veterináři u 82 prasat
Hejtman Čunek hledá divočáky z vrtulníku.
Hejtman Čunek hledal divočáky z vrtulníku
Elektrické ohradníky by měly zabránit migraci prasatům nakaženým africkým morem prasat. Ohradníky dnes začali pracovníci najaté firmy instalovat v úseku Zlín-Fryšák.
Začala stavba elektrických ohradníků. Měly by zabránit šíření afrického moru