Povinnost nosit ochranné prostředky dýchacích cest, jako jsou například respirátory, roušky, či provizorní šátky a šály přitom chtěl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek nařídit již dříve.

„Toto opatření jsem chtěl oznámit už minulý týden, ale s ohledem na chybějící ochranné pomůcky by bylo nesmyslné. V současné době vidím, že lidé i firmy se k aktuální situaci postavili zodpovědně a vyrábí si a pořizují si ochranu dýchacích cest sami. Je proto velmi důležité, aby tento přístup ctili všichni,“ uvedl hejtman.

„Jsem přesvědčen, že v další dny budou i roušky bavlněné či z nanovláknem, které jsou vícedenní, a začíná jejich výroba v České republice,“ uzavřel Jiří Čunek.

Nařízení platí například pro nástupiště hromadné dopravy, dopravní prostředky hromadné přepravy, čekárny, prodejny, lékárny, pošty, úřady, smuteční síně – pohřby, chodníky v obcích a městech, jednací místnosti, lázeňské kolonády či cyklostezky.

Pozor, někde musíte mít roušku už dnes

Nařízení vlády nabývá účinnosti až od dnešní půlnoci. Některá města a obce ve Zlínském kraji však k tomuto kroku přistoupila již dříve. Zákaz vstupu občanů bez ochrany úst a nosu na veřejná prostranství a do prostředků veřejné dopravy platí například již od úterního večera 17. března ve Slavičíně. Od středy 18. března pak musí mít povinně roušku lidé v Uherském Hradišti.

V Česku přibývá nakažených koronavirem. Lidé by měli dodržovat nařízení a nosit roušku.
Vláda schválila povinné nošení roušek. Obchody budou od 10 do 12 jen pro seniory