Letos už pošesté proto připravili ve školce charitativní akci nazvanou Den pro Zuzanku, jejíž výtěžek poputuje Klinice dětské onkologie při Fakultní nemocnici Brno.

„Měla jsem Zuzanku ve třídě, vzpomínáme na ni tady všichni pořád. Každým rokem jdu s třídou, kterou zrovna v tom roce mám, na zlínský Lesní hřbitov. Byli jsme tam zrovna minulý týden, každé z dětí Zuzance zapálí svíčku. Byla to opravdu moc veselá holčička,“ vzpomíná pro Deník ředitelka školky Hana Kadlčáková.

Na Dni pro Zuzanku mohli lidé přispět mimo jiné zakoupením různých výrobků, které vyráběly především děti. A to nejen ty, které docházejí do Mateřské školy Osvoboditelů, ale zapojují se už se svou tvorbou i rodiče, prarodiče nebo bývalí žáci, kteří už školce odrostli a dávno jsou na základní škole. Zapojily se ale i jiné mateřinky ze Zlína a Oskárek z Otrokovic. „Rok od roku nám tady přibývá stále více dárečků,“ těší ředitelku.

Vánoční strom Nedašova Lhota
Vybírali jste nejkrásnější vánoční strom ve Zlínském kraji

S drobnými dárečky, ale hlavně s hřejivým pocitem, že přispěla, odcházela domů například Marcela Vyoralová. „Koupili jsme třeba ručně vyrobené skřítky. Jsou moc pěkní,“ usmála se maminka, která má ve školce i svého synka. Ruku k dílu přidala svou tvorbou třeba desetiletá Anička Evjáková, školačka ze zlínské Základní školy Devátá. „Moc se mi tu líbí. Chodila jsem sem do školky také, Zuzanka byla naše kamarádka. Vyrábíme každý rok pro tuto akci náramky, přáníčka nebo i srdíčka z plsti,“ pochlubila se malá školačka.

Patronem šestého Dne pro Zuzanku byl herec a zpěvák Vojta Dyk, známý saxofonista Michal Žáček, dalšími hosty, kteří se v doprovodném programu představili, byli herci Městského divadla Zlín, tradičně i velocipedista Josef Zimovčák, hokejový trenér Martin Hamrlík, lékař z Kliniky dětské onkologie Pavel Mazánek a další hosté. 

Vojtěch Dyk: Lidé by si neměli myslet, že pomoc druhým není nutná  

Pořádné úsměvy ve tváři nejen dětí, ale i dávno dospělých svou přítomností vykouzlil v úterý na benefiční akci Den pro Zuzanku herec a hudebník Vojta Dyk. Stal se patronem letošního šestého ročníku.

Jak jste si tuto akci dneska ve Zlíně užil?
Moc, jelikož shodou okolností má dneska můj syn školní besídku. Já s ním bohužel být nemůžu, takže aspoň tímto jsem si na něj tak vzpomněl.

A jak se těšíte na Vánoce?
Já moc, protože mám před sebou zrovna poslední koncert, potom už žádný jiný nemám. A budu už jen doufat, že mi Ježíšek něco přinese pod stromeček.

Co byste lidem popřál do příštího roku?
Aby v sobě našli tolik síly jako Michal Žáček, který organizuje tuto akci Den pro Zuzanku, a pomáhali ostatním. Lidé by si neměli myslet, že pomoc není nutná. Ta je totiž nutná vždycky.