„Zlín žádnou výstavbu nové spalovny neplánuje a ani ji neiniciuje. Jen hledáme možnosti, jak udržet ceny za zpracování odpadu na současné úrovni. Neradi bychom zvedali cenu za svoz odpadu z domácností," uvedl Bedřich Landsfeld, náměstek primátora. Poplatek za svoz odpadu se již několik let drží ve Zlíně na pěti stech korunách.

„Odpady se mají v první řadě recyklovat. U těch, u kterých to není možné, je nejvhodnějším způsobem jejich likvidace energetické zhodnocení," míní náměstek. Zlínští zastupitelé odhlasovali zpracování studie, podle které by současná teplárna ve Zlíně mohla takový odpad využít.

„Spolu s městem se budeme na vzniku studie podílet, přispějeme na ni desítky tisíc korun. Nyní se v kotlích zlínské teplárny spoluspaluje biomasa a bioplyn, částečně černé uhlí. Hlavním palivem je hnědé uhlí," vyjmenovala Markéta Čapková, mluvčí společnosti Alpiq Generation, která zlínskou teplárnu provozuje.

Studie má zjistit, zda by šel odpad spalovat již ve stávajícím zařízení. Celkem má vyjít na 450 tisíc korun.

„Mnohem smysluplnější využití nevytříděného odpadu než ve spalovně odpadů se nabízí možnost spoluspalování dále již netříditelného odpadu v cementačních pecích. V nich se současně využije i vzniklý nebezpečný popílek," myslí si místopředseda zlínských zelených Petr Jurča. Dodal, že Strana zelených o tom bude ještě s radními jednat. 

LUKÁŠ FABIÁN