„Výši odškodného nelze paušálně stanovit, bude se lišit v závislosti na několika faktorech,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

38 pacientů a 30 zaměstnanců krajské nemocnice se nakazila akutním průjmovým bakteriálním onemocněním již v březnu. Tyto pacienty nyní musí nemocnice odškodnit. Zaslala jim dopis s návodem, jak mohou uplatnit nároky na odškodnění za újmu, kterou jim nemocnice způsobila. Zaměstnancům instrukce předali na intranetu.

Náklady pokryje pojištění

Částka bude vycházet z posudku praktického lékaře. Ten stanoví výši bolestného.

„Přičteny mohou být například náklady na léky nebo i ztráta výdělku, pokud k ní došlo,“ přiblížil mluvčí. V tuto chvíli předpokládají částky v rozmezí od 25 do 50 tisíc korun. Uplatněné nároky uhradí z pojištění, které má nemocnice pro takové případy zřízené. Nákazu způsobilo špatně upravené jídlo.

„Všichni nemocní shodně konzumovali pokrm kuře s rýží,“ vysvětlila za krajskou hygienu Vendula Ševčíková.

Oběd byl připravený z nedostatečně tepelně opracované části dodávky kuřecích stehen. Jako původce nákazy byla u všech nemocných pak prokázána bakterie Salmonella enteritidis.

Onemocnění probíhalo od skrytých forem až po závažné septické stavy.

„Závažná forma onemocnění se projevila zejména u žen po porodu,“ uvedla Ševčíková. Nemocnice za nákazu salmonelózou dostala pokutu. „Více než tři sta tisíc korun od hygieniků, deset tisíc korun od veterinární správy,“ přiblížila Ševčíková.

Nemocnice rozhodnutí hygieny přijala. Odvolávat se prý nebude.

Rekonstrukce nemocniční kuchyně

Hygiena také doporučila úpravy stavebně technického a technologického charakteru v nemocniční kuchyni. „Přispějí ke zlepšení podmínek při přípravě pokrmů ve stravovacím provozu,“ přiblížila Vendula Ševčíková.

Podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta ale stavební úpravy, které v současné době v nemocniční kuchyni probíhají, nesouvisejí přímo s případem salmonelózy. „Vycházejí z obchodního plánu pro letošní rok, který byl schválený řadu měsíců před událostí,“ uvedl.

V nemocnici pořídili novou tunelovou myčku v hodnotě téměř tři a půl milionu korun, nyní probíhá výměna nevyhovující elektroinstalace v kuchyni, která je podle slov Egona Havrlanta na své kapacitní hranici z hlediska možnosti připojení nových technologií. V dalších letech by rádi v modernizaci kuchyně pokračovali a výměna elektroinstalace je tak nezbytný krok.

V prostorách nemocniční kuchyně se konají i další stavební úpravy: rozšíření výrobních prostor a také zlepšení zázemí pro zaměstnance.

„Celkové náklady dosahují 3,3 milionu korun,“ uvedl Havrlant. Ty nemocnice zaplatí z vlastních zdrojů.

Nemocnice ihned po výskytu nákazy salmonelózou zavedla řadu vnitřních opatření. „Aby se stejná situace už nemohla opakovat,“ přidal mluvčí. Následovat pak bude ještě externí audit krajských hygieniků, z něhož prý vyplynou další nutná opatření včetně personálních.

„Znovu je třeba zdůraznit, že nás celá událost velmi mrzí a pacientům i zaměstnancům se omlouváme,“ uzavřel za nemocnici Egon Havrlant.