„Na rozdíl od roku 2014, kdy se nebývale velký počet Zlíňanů vypravil o Štědrém dnu navštívit Lesní hřbitov, takže jsme museli vypravit posilové autobusy, letos k ničemu takovému nedošlo. Snad proto, že v údolí Dřevnice bylo na Štědrý den mlhavo a lidem se příliš nechtělo ven," řekl vedoucí dopravního úseku Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Pavel Nosálek.

Pracovníci DSZO nezaznamenali v předvánočním období ani velká zdržení trolejbusů či autobusů z důvodu jízdy v kolonách pomalu se pohybujících vozidel. Bez problémů zajistila MHD přepravu všech cestujících i tři dny mezi Vánocemi a Silvestrem, kdy platily tzv. zimní jízdní řády, tedy určitá omezení v porovnání s běžnými pracovními dny.

„Novinkou uplynulých Vánoc bylo prodloužení provozu MHD o Štědrém dnu i na Silvestra přibližně o dvě hodiny v porovnání s minulými lety. Dříve jsme stahovali na Štědrý den většinu trolejbusů a autobusů do vozovny už kolem 18. hodiny, nyní se jezdilo zhruba do 20 hodin. Přesvědčili jsme se, že lidé mají ještě i v tuto dobu o využívání MHD zájem," doplnil hlavní dispečer Josef Polách.

V noci na Štědrý den se plně osvědčil mimořádný kloubový autobus na lince 36, který svážel cestující ze Zlína a Velíkové na noční bohoslužbu do Štípy a po jejím skončení zpět.

„Poprvé jsme jej nasadili před rokem. Letos jsme ještě ve Zlíně prodloužili jeho trasu. Zdá se, že tento spoj zůstane i do budoucna pravidelným příspěvkem DSZO k prožívání Vánoc v našem městě," uvedl Pavel Nosálek.

Novinkou na začátku roku byl městský novoroční ohňostroj na náměstí Míru. Přilákal tolik zájemců, že dopravní společnost musela operativně posilovat některé linky. Před ohňostrojem vyslal dispečer posilový autobus z točny Středová z Jižních Svahů, po jeho skončení byl nasazen opět jeden zvláštní krátký autobus na točnu Středová, kloubový autobus na točnu Kocanda a ještě jeden kloubový autobus do Malenovic.

Určitou komplikací se stala pouze skutečnost, že policisté asi na čtvrt hodiny zastavili na třídě Tomáše Bati v blízkosti náměstí Míru veškerý silniční provoz, což způsobilo na linkách vedených přes centrum města neplánovaná zpoždění.